Volledig scherm
Afval in Park de Hogenkamp. © Jasper van Loo

Barbecuerommel noodzaakt Zwolle tot ingrijpen

ZWOLLE – Gemeente Zwolle komt terug op het in 2014 ingezette beleid om het aantal afvalbakken terug te dringen. Door de vele rommel in de stadsparken gaat de gemeente tijdelijke rode prullenbakken plaatsen. De overlast komt vooral door mensen die barbecueën. Als de containers niet meer nodig zijn, haalt Rova ze weer weg.

Prullenbakken verwijderen die toch niet gebruikt worden. In 2014 kwam de gemeente Zwolle met dit plan om zo jaarlijks 170.000 euro besparen. Twee jaar later klagen bewoners in Park de Hogenkamp over afvaloverlast. „Ze zouden minimaal bij elk bankje een prullenbak moeten plaatsen”, meent Patrick Groenenboom, die vlakbij het park woont.

Blikjes, vuilniszakken, plastic tassen, papier. Park de Hogenkamp ligt er vol mee. Dat zorgt voor grote ergernis bij mensen die in de buurt rond het park wonen. Bij omwonenden die het park veelal gebruiken om hun hond uit te laten, is de rotzooi onderwerp van gesprek. „Verschrikkelijk, ik heb het nog nooit zo erg meegemaakt als nu. Het kan ook gevaarlijk zijn voor dieren”, zegt buurtbewoonster Hartgerink.

Blikje bier
In het park komt tijdens een discussie tussen buurtbewoners over het onderwerp een jongen langs fietsen met een leeg blikje bier. „Ik ruim het altijd wel netjes op”, roept hij. Volgens Hartgerink doen veel mensen dat niet: „Het was altijd al een beetje rommelig, maar nu is het echt heel erg. Wat mensen meenemen in het park, moeten ze ook weer mee terugnemen.”

Van de 2212 gemeentelijke prullenbakken in 2014 zijn er nu nog 1031 over. Daarnaast zijn er ook rond de 175 adoptiebakken, die op verzoek van de buurt zijn behouden of geplaatst en zelf door bewoners worden geleegd. Bij wijkparken, zoals Park de Hogenkamp, zijn er alleen nog prullenbakken bij de ingangen.

Thuis weggooien
Wethouder Filip van As zei twee jaar geleden bij het presenteren van het plan om overbodige prullenbakken te verwijderen het volgende: „Als je zo dichtbij huis bent kun je dat afval net zo goed thuis weggooien.” Omwonende Groenenboom zegt dat mensen dat niet doen: „Het probleem komt nu vooral door mensen die in het park gaan barbecueën en vervolgens al het afval laten liggen.”

Het verschijnsel dat er afval achterblijft bij mensen die barbecueën, is bekend bij de gemeente Zwolle. „De afgelopen tijd met veel mooie dagen was dit weer zichtbaar, ook in Park de Hogenkamp. Meestal verdwijnt het probleem als het minder mooi weer is”, zegt gemeentelijk woordvoerster Karin Obdeijn.

Gemeente Zwolle gaat maatregelen nemen: „We hebben nu in overleg met Rova besloten om op de plekken waar dit speelt tijdelijk rode minicontainers te plaatsen”, zegt Obdeijn. De rode bakken worden ook vaak gebruikt bij evenementen. De containers worden dagelijks geleegd en blijven staan zolang het mooie weer aanhoudt.