Volledig scherm
ANP

Besluit over azc Zwolle laat op zich wachten

ZWOLLE - Het duurt waarschijnlijk nog zeker een maand voor er duidelijkheid is over de komst van een asielzoekerscentrum in Zwolle.

In april gaf de gemeenteraad groen licht voor een centrum voor 600 vluchtelingen maar deze zomer werden landelijk alle plannen in de wacht gezet. De kosten lopen uit de hand én er dreigt een overschot aan opvangplekken door de sterk dalende instroom.

Aanvankelijk werd gezegd dat per provincie in september zou worden besloten welke plannen nog wel en niet doorgaan, nu blijkt dat er nog een extra overlegronde met de gemeenten komt. Voor Overijssel betekent dit dat het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers nogmaals afzonderlijk in gesprek gaat met de gemeenten waar nog een nieuw centrum gepland is:Zwolle (600 plaatsen), Raalte (700) en Enschede (580). In oktober moet duidelijk worden wat dat oplevert.

Wat de insteek van de gemeente Zwolle zal worden bij het gesprek is volgens woordvoerder Bonnie van der Meer nog niet te zeggen. "Wij gaan dat zorgvuldig bespreken. Daarbij komen allerlei aspecten aan de orde zoals draagvlak, financiën en de benodigde hoeveelheid opvangplaatsen."