Volledig scherm
© ANP

Bijna 1900 vluchtelingenplekken geschrapt in Overijssel

ZWOLLE - De Overijsselse 'regietafel' rond de opvang van vluchtelingen is niet meer nodig. Het afgelopen jaar werden plannen opgetuigd voor 2900 extra opvangplaatsen in de provincie, maar zo'n 1900 daarvan zijn nu niet meer nodig.

De regietafel - met gemeenten, Veiligheidsregio, COA en de Commissaris van de Koning - was eind 2015 opgericht op verzoek van het rijk, om snel met plannen voor extra opvangplaatsen te komen. Dat was in de tijd dat bussen met vluchtelingen door het land reden, op zoek naar tijdelijk onderdak.

Niet meer nodig
Overijssel kwam uiteindelijk met een plan voor bijna 2900 extra plekken. Daarvan zijn er inmiddels ongeveer 1000 gerealiseerd, in Hardenberg, Azelo en Almelo. In Enschede, Raalte en Zwolle zouden samen nog eens 1900 opvangplaatsen komen in nieuw te bouwen centra maar dat is niet meer nodig omdat het aantal asielzoekers fors is gedaald. Van Enschede en Raalte was al bekend dat er een streep door de azc's was gegaan, maandag bleek dat ook het geplande azc in Zwolle met 600 plaatsen niet doorgaat.

Nut bewezen
Volgens Commissaris van de Koning Ank Bijleveld heeft de regietafel z'n nut bewezen. "We hebben het schouder aan schouder opgepakt en dat is mooi om te zien. Van de gemeenten die een azc hebben voorbereid heeft dat veel gevraagd, maar we kunnen onze ogen niet sluiten voor het feit dat de vraag er niet meer is. We moeten niet bouwen voor leegstand." De overleggroep komt voorlopig niet meer bij elkaar maar houdt wel de vinger aan de pols. "We blijven goed volgen hoe het gaat in deze provincie, vooral wat betreft de bezettingsgraad van de bestaande azc's. Ook pleiten we voor een buffercapaciteit in het hele land, zodat snel ingespeeld kan worden op een veranderende vraag."

Noodopvang
Naast de reguliere opvang kende Overijssel het afgelopen jaar zo'n 1000 noodopvangplekken, onder meer in Enschede, Deventer en Hengelo. Ook die zijn bijna helemaal opgedoekt.