Volledig scherm
De Grote kerk in Zwolle. Archieffoto Tom van Dijke

Bijna honderd ArtEZ-studenten tonen eindexamenwerk in Grote kerk

ZWOLLE -  ArtEZ Academie voor Art & Design Zwolle wil dat het werk van haar studenten wordt gezien. Daarom pakt ArtEZ de eindpresentatie van haar studenten dit jaar groots aan tijdens de Finals expositie. In de Grote Kerk in Zwolle presenteren 96 studenten dit jaar van 29 juni tot en met 10 juli hun eindexamenwerken.

Tussen de kerkbanken, in de stilteruimte en in kapellen: overal komt het werk van de afstudeerders te hangen. Met een groot led-scherm moeten passanten op de Grote Markt naar de tentoonstelling worden gelokt. De verschillende opleidingen krijgen niet ieder een hoekje toegewezen, maar staan straks kriskras door elkaar, waardoor de onderlinge interactie wordt versterkt, vertelt Koos Kroon, Hoofd Onderwijs Organisatie bij de hogeschool.

Leegstaande winkels
Het concept is nog nooit in deze omvang in de Grote Kerk georganiseerd volgens Kroon, maar het initiatief werd er met 'open armen' ontvangen. "Vorig jaar waren er tentoonstellingen in verschillende leegstaande winkels." De jaren daarvoor werden de producties op school getoond, maar de school vindt dat het werk van de leerlingen gezien mag worden door meer mensen dan alleen familie en vrienden.

Springplank
De tentoonstelling moet dan ook een springplank worden naar een baan voor de studenten. Dat ze zijn afgestudeerd is 'mooi', vertelt Kroon. "Maar eigenlijk begint het nu pas." Doel is dan ook om de studenten in contact te laten komen met bewoners van de stad en met ondernemers. "Contacten opdoen, laten zien dat er professionals in deze branch, in deze regio zijn."