Volledig scherm
Een blauwoogmaki. De soort wordt met uitsterven bedreigd. © Apenheul

Blauwoogmaki Joelle overlijdt in handen van Apenheul-verzorger

APELDOORN - Apenheul heeft afscheid moeten nemen van één van de drie blauwoogmaki's. De 22-jarige Joelle werd afgelopen weekeinde plotseling erg ziek en stierf in de handen van haar verzorger.

De dierenarts werd direct opgeroepen, maar dat mocht niet baten. Wat de doodsoorzaak is, is nog niet duidelijk. Het lichaam van de blauwoogmaki is voor sectie weggebracht.

In Apenheul leefden slechts drie blauwoogmaki's. In totaal leven er in alle Europese dierentuinen nu nog 26. In het wild is de situatie zeer zorgzaam. Blauwoogmaki's leven alleen op Madagaskar, in een heel klein gebied op het schiereiland Sahamalaza. Ze komen nergens anders ter wereld voor en worden kritiek bedreigd.

Exacte aantallen zijn niet bekend, maar natuuronderzoekers vermoeden dat er nog maar zo'n duizend blauwoogmaki's in het wild rondlopen.

Om de blauwoogmaki te beschermen steunt het Apenheul Natuurbehoud Fonds (ANF) het Sahamalaza-project op Madagaskar. Dit project zet zich onder meer in voor de bescherming van het leefgebied van de blauwoogmaki's.

Een team van Apenheul heeft onlangs het project bezocht om de mensen op Madagaskar te helpen een goede bestemming te geven voor alle donaties die via het ANF zijn gedaan.