Volledig scherm
© Google Streetview

Blikseminslag dreunt nog na in getroffen wijkcentrum Zwolle Zuid

ZWOLLE - De bliksem die anderhalve week geleden wijkcentrum SIO in Zwolle-Zuid trof, dondert figuurlijk nog steeds na. In het hoofd van beheerder Bruggeman en in het gebouw. Het is behelpen voor de Zwollenaar die hier al 45 jaar de scepter zwaait. „Zoiets als vorige week zondagochtend, heb ik in al die jaren niet meegemaakt.” 

Bruggeman loopt naar een keukenkast en grijpt er drie losse onderdelen uit die voor de inslag door moesten gaan voor één adapter. „Uit het stopcontact gevlogen door de klap.” Verder getroffen door het natuurgeweld: een beamer, router, versterkers, dimmers, computers, brandbeveiliging en bewakingsapparatuur. In elke zaal kan de SIO-beheerder wel een hoek aanwijzen waar schade opgemaakt kon worden door de verzekeringsmaatschappij. „Gelukkig wordt alles vergoed. We gaan uit van zo’n 20.000 euro. Alle zwaardere apparaten, zoals de koelkast en de diepvries, doen het nog. Maar dat fijne materiaal hè, dat kan zo’n klap niet aan.”

Trillen
Het was zondagochtend toen de grond even beefde in en om de Thorbeckelaan. „Ik woon hier honderd meter vandaan. De vloer trilde gewoon, twee keer achter elkaar een enorme knal.” Juist op dat moment was er een dienst aan de gang in de Adventskerk, die ook in SIO huist. Het licht ging uit, de microfoon hield ermee op, de beamer stopte en de kerktelefoon gaf geen gehoor meer. En niet alleen verstoorde de bliksem de eredienst, ook de buren werden getroffen. „Bij de één is de tv kapot, bij de ander de zonnepanelen.”

Bruggeman struint door de brede hal van het wijkcentrum waar hij eind dit jaar zijn beheerderstaken neerlegt. „Ach, ik ben allang blij dat het gebouw er nog staat.”