Volledig scherm
Frank krijgt massaal steun voor ‘zijn’ steun voor ‘zijn’ blindentribune © Frans Paalman

Blindentribune bij PEC Zwolle komt er

ZWOLLE - In het stadion van PEC Zwolle komt een blindentribune, bedoeld voor mensen met een visuele beperking, (hun) begeleiders en commentatoren die een minutieus verslag van de wedstrijd verzorgen.

"Het gaat gebeuren, al weten we nog niet precies wanneer. Het mooiste zou zijn als het met ingang van de nieuwe competitie klaar is, maar willen het wel in één keer goed doen", zegt Diederik Meijntjes namens PEC Zwolle.

De club reserveert op een van de bestaande tribunes 24 plaatsen. Daar kunnen blinden terecht, met hun begeleiders en eventuele andere vrijwilligers, en twee commentatoren. Die verzorgen dan een continu verslag van de wedstrijd die voor de visueel beperkten via een draadloze headset te volgen is. Zo kunnen ze een complete 'stadionbeleving' ervaren. PEC zoekt de komende tijd naar vrijwilligers en mensen die het commentaar willen verzorgen, neemt contact op met blindenorganisaties en gaat zoeken naar geld om de technische kant van de zaak te financieren. "De 5000 euro die daarvoor nodig is zit natuurlijk niet in de begroting dus daar moeten we nog wat op vinden. Maar ik ga ervan uit dat het lukt", zegt Meijntjes.

Proefbezoek 
De blinde Zwollenaar Frank Maatman heeft het onderwerp op de agenda gekregen bij de Zwolse profclub. Via Twitter vroeg hij zich af of bij PEC in navolging van andere stadions een speciale voorziening voor blinden zou kunnen komen. De club haakte er meteen op in en ging het gesprek aan met Maatman. Ook werd hij uitgenodigd voor een 'proefbezoek' aan de wedstrijd PEC-PSV, mét een compleet verslag van een commentator. Naar aanleiding van de eerdere publiciteit hebben zich enkele mensen bij Maatman en de club gemeld, die ook graag gebruik willen maken van de blindentribune. Verder zou gedacht kunnen worden aan het gericht uitnodigen van mensen, bijvoorbeeld via blindeninstituut Bartiméus. "Dankzij Frank Maatman hebben we kennis kunnen maken met een voor ons nieuwe doelgroep en dat willen we graag verder uitbouwen", aldus Meijntjes.

Maatman is blij dat de club zijn idee zo snel omarmd heeft. "Ik ga in elk geval een seizoenkaart aanschaffen. Ik verheug me er erg op."