Volledig scherm
Frank krijgt massaal steun voor ‘zijn’ steun voor ‘zijn’ blindentribune © Frans Paalman

Blindentribune van Frank Maatman begon als grap maar krijgt serieus vervolg

ZWOLLE - Wat zou het fantastisch zijn als hij weer met duizenden andere PEC Zwolle fans mee zou kunnen joelen en juichen in het stadion om zijn team aan te moedigen, denkt de blinde Frank Maatman (44). In het stadion kan de Zwollenaar de wedstrijden niet volgen, dus doet hij dat thuis, op de bank. Alleen. „Mijn familie heeft niets met voetbal”, lacht hij.

Donderdagavond stuurde hij een tweet de wereld in: „Retweet als je ook achter een #blindentribune staat bij #peczwolle”, voordat hij het goed en wel doorhad was het balletje aan het rollen. Freddy Eikelboom, voorzitter van de supportersclub, noemde het een sympathiek idee: „PEC is voor iedereen, dus we zouden moeten kijken of het haalbaar is om een blindentribune in het leven te roepen.”

Kracht van social media
„Eigenlijk was het als grap opgezet”, vertelt Maatman die eigenlijk niet zoveel resultaat had verwacht. „Dan kun je toch zien wat de kracht van social media is.” Dat de tweet er juist uitkomt in een periode waarin volop wordt gewerkt aan de plannen van de nieuwe tribune, was ook toevallig, vertelt Maatman.

Maatman begon 25 jaar geleden zijn zicht te verliezen, nu ziet hij nog voor drie procent. „Dingen zijn zoals ze zijn”, vertelt hij nuchter. De passie voor PEC is altijd gebeleven. „Ik zie het misschien niet als het buitenspel is, maar ik roep net zo hard mee met het commentaar”, grinnikt hij.

Gericht op gehoor
Toen hij anderhalf jaar geleden werd uitgenodigd door PEC, was de beleving toch veranderd. „Ik ben nu meer op mijn gehoor gericht. Vroeger hoorde ik het niet als er tegen een bal aan werd getrapt bijvoorbeeld.”

Hoe de blindentribune eruit zou moeten gaan zien, weet hij nog niet. „Dat doen ze bij verschillende clubs anders. Bij Utrecht heb je bijvoorbeeld twee commentatoren, bij andere clubs kun je met een oortje meeluisteren naar het commentaar van de radio.” Het zou goed zijn als er ‘zoiets’ komt, vertelt Maatman. „Er zijn meer mensen met een visuele beperking, dat wordt soms wel onderschat.”