Volledig scherm
Foto Frans Paalman

Boeingmotor nieuwste aanwinst luchtvaartopleiding Deltion Zwolle

ZWOLLE - Het kostte de nodige moeite om het vier ton wegende gevaarte naar binnen te krijgen, maar het is gelukt. Het Deltion College is sinds dinsdag in het gelukkige bezit van een vliegtuigmotor van een Boeing 747.

Vanaf volgende week kunnen de studenten van de opleiding Luchtvaarttechniek hun hart ophalen aan de brok techniek die inmiddels in de hal van de opleiding staat. In- en uit elkaar halen is geen optie. Dan zou er elke keer een kraan nodig zijn om de loodzware onderdelen te demonteren. Maar ze kunnen de motor bestuderen met behulp van de techniek die ook bij kijkoperaties gebruikt wordt.

De motor - voor de liefhebbers:een general electric CF6-50 turbofan - wordt gebruikt in Boeings 747 en in de DC10's van het leger. Dit exemplaar is afkomstig uit Engeland, van een bedrijf dat dit type motoren voor de Nederlandse luchtmacht onderhoudt. Het is niet eenvoudig om er de hand op te leggen, zegt docent luchtvaarttechniek Ronald Ruijter van Deltion. "Deze motoren worden, als ze hun maximum aan vlieguren bereikt hebben, afgeschreven. Maar er zitten dan nog heel veel onderdelen in die nog goed te gebruiken zijn. Men wil voorkomen dat die onderdelen terug in de vloot komen." Deltion heeft geen geld hoeven neerleggen voor de motor. De leverancier schenkt 'm bij wijze van tegenprestatie voor de opdrachten die het van het Nederlandse leger krijgt.

Studenten van de opleiding Luchtvaarttechniek staan te popelen om de nieuwe aanwinst te onderzoeken, zegt Ruijter. "We hebben wel motoren staan maar die waren ouder en kleiner. Nu kunnen ze werken met iets dat ze later in de praktijk ook kunnen tegenkomen." De opleiding - een van de vijf in het land - telt rond de 250 studenten en groeit elk jaar met zo'n twintig studenten.

Volledig scherm
Foto Frans Paalman
Volledig scherm
Foto Frans Paalman

Live Voetbal

home logo PEC ZwolleZWO
EINDE
2-2
Sparta RotterdamSPA
away logo
home logo FC UtrechtUTR
EINDE
1-2
VVV-VenloVVV
away logo
home logo RKC WaalwijkRKC
EINDE
0-3
ADO Den HaagADO
away logo