Volledig scherm
© Stock.xchnge

Boete Zwolse school na 'boorincident'

ZWOLLE - De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid vindt dat het Greijdanus College in Zwolle ernstig nalatig is geweest doordat de veiligheid in haar praktijklokaal niet geborgd was. Daardoor was het gevaar aanwezig dat een leerling getroffen kon worden door een rondvliegende boor.

De Inspectie legt de onderwijskoepel Stichting Gereformeerde Voortgezet Onderwijs Oost-Nederland een boete 37.500 euro op.

Het is uitzonderlijk dat een onderwijsorganisatie een boete van de inspecteur SWZ opgelegd krijgt, zegt woordvoerder Paul van der Burg van de Inspectie SWZ. Het gaat om een standaard bedrag voor overtreding van een wetsartikel voor het bieden van een veilige werkomgeving. Dat wordt verhoogd met 1.500 euro omdat de school het ongeval niet binnen de doorvoor bepaalde termijn meldde.

Een 12-jarige vmbo-leerling liep in het november 2014 onherstelbare schade aan zijn oog op doordat zijn klasgenoot niet goed een boor in een accuboor-machine plaatste. De boor vloog uit de machine en trof het oog van de scholier. Hij loopt kans op termijn blind te worden aan zijn beschadigde linkeroog.

De gereformeerde onderwijsstichting - met locaties in Zwolle, Hardenberg, Meppel en Enschede - overweegt bezwaar te maken tegen de boete. Eerder protesteerde ze bij de Inspectie dat deze het als een bedrijfsongeval aanmerkt. De Inspectie had daar geen boodschap aan.

"Wij erkennen de nalatigheid en betreuren het ongeval ten zeerste", zegt vestigingsdirecteur in Zwolle, Gert Jan Niewold. Hij benadrukt dat het schoolbestuur nog voor het oordeel van de Inspectie, alle vestigingen heeft doorgelicht op veiligheid. Dat heeft geresulteerd in aanscherpingen, waaronder het standaard dragen van veiligheidsbrillen in praktijkruimtes met machines.