Volledig scherm
Paleis Het Loo met de bossen van De Veluwe op de achtergrond. © Wilbert Bijzitter

Bommen ruimen in Apeldoornse bossen gaat tot minstens 2028 door

APELDOORN - Het opruimen van Duitse explosieven uit de Tweede Wereldoorlog in de bossen rond Apeldoorn gaat nog jaren duren. 

Terreinbeheerders als Defensie, Staatsbosbeheer en Rijkswaterstaat moeten betalen voor het opruimen, dat tientallen miljoenen euro’s gaat kosten, schrijft burgemeester John Berends maandag in een brief aan de raad.

De afronding van fase 1, gaat nog tot en met 2020 duren. De aanbesteding van fase 2, de gebieden 't Sol en het Caitwikerzand, moet in 2017/2018 worden gestart. Deze tweede fase zou dan in 2020 moeten beginnen, waarna er dan nog 8 tot 8,5 half bommen worden opgeruimd. 

Jarenlange operatie
De bezetters lieten aan het eind van de Tweede Wereldoorlog veel explosieven achter in de Veluwse bossen. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) is al jaren bezig met ruimen. Deze operatie wordt bijna helemaal betaald door het Rijk. Recent is
echter ontdekt dat er nog meer gebieden zijn waar explosieven liggen. Apeldoorn moet daarvoor 30 procent van de kosten zelf betalen, maar kan dat als armlastige gemeente niet opbrengen.

Fosfor
Het opruimen van de bommen heeft haast, want volgens de brandweer bestaat het risico dat fosfor uit granaten spontaan ontbrandt. ‘De kans daarop is zeer waarschijnlijk en het risico kan catastrofaal zijn’, heeft de brandweer aan Berends laten weten.