Volledig scherm
Koningin Máxima kijkt wijkverpleegkundige Boris van Zalk recht in de ogen. © Guus Pauka

Boris uit Zwolle pakt zijn moment en spreekt met Maxima

ZWOLLE - Het was de op één na mooiste dag van zijn leven. Boris van Zalk uit Zwolle zat gisteren ruim twintig minuten met koningin Máxima aan de tafel. „Als ik zeg dat het de mooiste dag was, wordt mijn vrouw niet blij”, zegt hij lachend.

Boris van Zalk uit Zwolle mocht koningin Máxima ontmoeten tijdens de opening van het European Nursing Congress, gisteravond in Rotterdam. De 27-jarige wijkverpleegkundige is ambassadeur van de V&VN, de beroepsvereniging van verpleegkundigen en verzorgenden.

Van Zalk zat aan tafel met staatssecretaris Van Rijn en met Máxima. Om te praten over zijn werk en over het leven. Een grote eer, zo stelt de Zwollenaar een paar uur later, nog zwaar onder de indruk van de koningin. ,,Wat een innemende vrouw. Oprecht geïnteresseerd. Ze wilde bijvoorbeeld weten hoe het nu voor mij als man is om wijkverpleegkundige te zijn. Nou, toen heb ik gezegd dat het best jammer is dat zo weinig mannen voor dit vak kiezen. Een mix is natuurlijk altijd beter.”   Schoonmoeder De meeste vragen stelde Van Zalk echter zelf. ,,Ik was benieuwd hoe het met haar schoonmoeder ging. Die was aan haar knie geopereerd maar mocht vandaag weer naar huis.”   „En ik heb haar gevraagd naar Koningsdag in Zwolle. Die was koud, maar vooral heel gezellig geweest, zei ze spontaan. Ze had zich wel van tevoren wat zorgen gemaakt om haar drie dochters. Of ze het evenement goed zouden doorstaan. Het weer zat natuurlijk ook niet bepaald mee. Maar Typhoon was echt geweldig, zei ze.’’   Met staatssecretaris van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft de Zwollenaar gesproken over het vak van wijkverpleegkundige.   ,,Ik heb hem gevraagd de wijkverpleging in zijn algemeenheid te borgen. Ook als straks na de verkiezingen een andere staatssecretaris de kar moet trekken. En ik heb geprobeerd ons vak positief naar voren te brengen. Want daar draaide het deze dag uiteindelijk om: de wijkverpleegkundige zorg.’’

Volledig scherm
Koningsdag Zwolle. © Pedro Sluiter