Volledig scherm
In de bouwput van Anklaar wordt nog steeds gegraven. © Foto 30 augustus 2016

Bouw van winkelcentrum Anklaar Apeldoorn kan verder

APELDOORN - De bouwstop voor het nieuwe winkelcentrum Anklaar is opgeheven. Dat heeft de voorzieningenrechter maandag bepaald. Ontwikkelaar BPD kan vandaag verder met de bouw.

,,We hebben straks geen poot meer om op staan'', ziet Gerald ten Have de bui al hangen. ,,Mochten wij ons juridisch gelijk nog krijgen dan is de parkeergarage al lang gebouwd.'' Ten Have is voorzitter van de winkeliersvereniging. Deze vindt dat de gemeente en ontwikkelaar te weinig parkeerplaatsen bij het nieuwe winkelcentrum aan laten leggen. Apeldoorn en BPD kregen gisteren echter wel gelijk van de voorzieningenrechter in Arnhem. De op 15 augustus door de rechtbank van Zutphen opgelegde bouwstop is van de baan.

Oude situatie
Crux in de uitspraak is het feit dat de rechtbank is begonnen met rekenen vanuit de oude situatie met 210 parkeerplaatsen. ,,De parkeerbehoefte voor het aantal extra vierkante meters is daar samen met de norm voor de nieuwe appartementen bij opgeteld'', legt Henri Schimmel, ontwikkelingsmanager bij BPD uit. ,,Dan komt de norm volgens de rechter op 485 plekken.'' Er komen 508 plaatsen in de nieuwe parkeergarage en 38 op het maaiveld.

De winkeliers snappen de redenering van de rechtbank niet. ,,Want het gaat hier volgens ons niet om vervangende nieuwbouw, maar om een compleet nieuwe situatie'', zegt Ten Have.

Geen beroep
Tegen de uitspraak van de voorzieningenrechter is geen beroep mogelijk. De juridische strijd gaat wel verder. Dinsdagochtend treffen de partijen elkaar voor de onafhankelijke bezwarencommissie van de gemeente Apeldoorn.

De uitspraak van de voorzienigenrechter is te vinden op: uitspraken.rechtspraak.nl

Volledig scherm
Artists impression van de toegang tot de nieuwe garage.