Volledig scherm
© Bert Jansen

Brandveiligheid 'bijzondere' Zwolse Biesboschflat onder de loep

ZWOLLE - De Biesboschflat in Zwolle is tien verdiepingen hoog, er wonen veel mensen met een fysieke beperking, maar waar moeten zij naartoe als er brand uitbreekt?

De Zwolse ChristenUnie legt deze prangende vraag neer bij het college van burgemeester en wethouders, nadat raadsleden van de grootste coalitiepartij door bewoners aan de jas zijn getrokken.

De Biesboschflat in de wijk Aalanden is op papier een normaal appartementencomplex, maar in en bij de nodige woningen zijn vanuit de lokale overheid aanpassingen gedaan voor mensen met een beperking. Zo zijn voor rolstoelers drempelplaten bij voordeuren gelegd en zijn in woningen verlaagde keukenblokken geplaatst. Dat geeft het complex net even een andere status dan een regulier flatgebouw. Het is zelfs beleid vanuit de Wmo om mensen met een beperking hier een huurwoning toe te wijzen. "Dat is een reden om de locatie met extra aandacht te bekijken", stelt ChristenUnie-raadslid Johannes de Vries. "Bijvoorbeeld als het gaat om brandveiligheid. Bij zorginstellingen, woonzorgcentra en andere zorglocaties worden vaak extra veiligheidsmaatregelen genomen. In geval van nood moeten mensen die verminderd mobiel zijn immers zo snel mogelijk geëvacueerd kunnen worden. Deze extra maatregelen zijn voor zover bij ons bekend niet genomen voor de Biesboschflat."

Hoewel het appartementengebouw voldoet aan het bouwbesluit, zou de gemeente er volgens zijn fractie goed aan doen de situatie onder de loep te nemen. "Een evacuatiestoel zou bijvoorbeeld al een goed hulpmiddel in geval van nood kunnen zijn."

De achtkoppige fractie wil van het college van B en W weten of het bereid is veiligheidsmaatregelen te nemen en of elders in Zwolle een soortgelijke situatie speelt.

Burgemeester en wethouders buigen zich over de kwestie en komen binnen enkele weken met een reactie.