Volledig scherm
© Taina Monteiro

Brandweer krijgt vijf eliteteams, rukt uit bij grote incidenten

ZWOLLE - Het ontbreekt de brandweer bij grote incidenten aan de juiste kennis en ervaring. Vijf nieuw opgezette eliteteams moeten dat veranderen.

Er komen in Nederland vijf gespecialiseerde eliteteams van de brandweer die worden ingezet bij grote incidenten met potentieel veel slachtoffers, zoals bijvoorbeeld de gasexplosie op Urk afgelopen juni of het brugincident in Alphen aan den Rijn vorig jaar. Deze STH-teams (Specialisme Technische Hulpverlening) dragen oranje pakken en witte helmen en zijn uitgerust met de modernste hightech apparatuur. Zij moeten bij grote incidenten het verschil maken.

Incidenten
Nu nog zijn de 25 veiligheidsregio’s van Nederland afzonderlijk verantwoordelijk voor een goede aanpak van grote incidenten. Dat is niet efficiënt en bovendien ontbreekt het de teams aan specialistische kennis en ervaring.

„Een groot incident komt niet vaak voor, waardoor we over te weinig kennis en ervaring beschikken op dit soort kritieke momenten”, vertelt Geoffrey Bos, specialist Operationele Voorbereiding bij Veiligheidsregio IJsselland. „Door de Raad van Brandweercommandanten is daarom besloten het anders en beter te organiseren. Gekozen is om landelijk vijf gespecialiseerde teams op te zetten. Deze teams zijn extreem goed getraind, zodat ze bij grote incidenten van toegevoegde waarde zijn.”

Selectieprocedure
De vijf teams zijn pas na een zware selectieprocedure samengesteld en zijn 24/7 inzetbaar. De teams, negen man sterk, worden constant getraind en zijn onder meer uitgerust met apparatuur om in ingestorte gebouwen te zoeken naar slachtoffers. De burgemeesters van de 25 veiligheidsregio’s zetten in december hun handtekening voor de oprichting van de vijf STH-teams. Team Oost (Zwolle) heeft zijn vuurdoop al gehad bij de gasexplosie in Urk.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Live Voetbal

home logo Willem IIWIL
12:15
NAC BredaNAC
away logo
home logo FC EmmenEMM
14:30
PSVPSV
away logo
home logo De GraafschapGRA
14:30
Fortuna SittardFOR
away logo
home logo AjaxAJA
16:45
sc HeerenveenHEE
away logo