Volledig scherm
Buurtbewoners fotografeerden vanuit hun huis de rookwolken van de houtcentrale. Eigen foto

Breecamp-Oost voorzichtig optimistisch over houtcentrale

ZWOLLE - De bewoners van Breecamp-Oost hebben 'iets meer rust' nu de eigenaar van de houtcentrale in Stadshagen open kaart speelt.

Zo kon iedereen gisteren, op dezelfde dag als het buurtfeest, een kijkje nemen in de centrale. "Unica stelt zich open op. Ik denk dat dat een deel van de onrust wegneemt", zegt buurtbewoner Robert Brinkhuis van de bewonerscommissie Breecamp-Oost en afgevaardigde van de werkgroep Fijnstof.

Omwonenden maakten zich lange tijd druk om de rook- en stankoverlast die de centrale zou veroorzaken. Ze waren bovendien bang dat de centrale, die de huizen in de wijk van warmte voorziet, te veel fijnstof uitstoot. Volgens eigenaar Unica waren er een keer in februari en een keer in maart problemen met een partij te nat hout, die bij verbranding voor veel rook zorgde. Het zou gaan om incidenten. Desondanks kwam het bedrijf eind mei met een oplossing: door de drie schoorstenen met drie meter te verhogen nemen concentraties geur- en fijnstof op straatniveau af. Een onafhankelijk ingenieursbureau deed bovendien onderzoek naar de rook- en fijnstof en kwam met de conslusie dat de omwonenden niks te vrezen hebben van de centrale. Unica gaf toe dat de communicatie naar de buurt toe beter had gemoeten. "De manier waarop Unica nu communiceert brengt rust", zegt buurtbewoner Erik Albers. "Maar het bedrijf doet dat noodgedwongen." Grote rookwolken zoals er een paar maanden geleden te zien waren hebben omwonenden vooralsnog niet gezien de afgelopen tijd. "Maar in de zomertijd draait de centrale natuurlijk ook niet veel. En ik ruik de brandlucht nog steeds wel eens", zegt Raymond van Unen.

Volgens Erica Turmel laat het bedrijf zich nu van de goede kant zien en Romana Rampersad noemt de rondleiding door de centrale 'heel interessant'. "Je weet op deze manier wat er in de central gebeurt. Ik ben er nu geruster op.¨

De bewoners zijn al met al optimistisch over de oplossing van Unica om de schoorstenen te verhogen. Maar, zoals Brinkhuis zegt: "We wachten af wat er gaat gebeuren. Daar is na de zomer pas meer over te zeggen."

Unica is in ieder geval tevreden over de open dag. Manager Jeremiah Bertsch: "Er zit veel oud zeer bij mensen en dat vertellen ze ons ook. En dat is prima, ze hebben daar behoefte aan. Ik vertel hen ook om ons vooral te bellen als er iets is. Mensen vinden het leuk om eens te zien hoe de centrale er van binnen uitziet."

Live Voetbal

home logo FC UtrechtUTR
90'+1'
1-1
AZAZ
away logo