Volledig scherm
© Maarten Sprangh

Buurt is Apeldoorns studentenhuis zat

APELDOORN - Buurtbewoners aan de Nieuwendijk in de binnenstad zijn de studenten van Hogeschool Wittenborg in hun straat meer dan zat. Eind augustus volgt een gesprek tussen woningcorporatie De Woonmensen, Wittenborg en de gemeente Apeldoorn over het studentenhuis aan de Nieuwendijk 116.

Op 6 juli liep het daar uit de hand. De politie arresteerde een Griekse studente en nam haar mee naar het politiebureau, na klachten van minstens drie buren over lawaaioverlast. De politie forceerde de voordeur en gebruikte pepperspray, volgens de studenten. 

Verhuizen
Woordvoerder Jeannine Kloezeman namens de buren (ze is niet degene die de klacht indiende bij de politie): „Al zes jaar wonen hier studenten van Wittenborg. Omdat ze meestal na een paar maanden al naar een andere plek verhuizen, kan je geen langetermijnafspraken met ze maken. Ik heb een dik dossier van alle afspraken die we in het verleden al hadden met de verschillende studenten.”

Rijk
„Het zijn bijna altijd rijke buitenlandse studenten, die van huis uit niet gewend zijn om de boel op te ruimen of rustig te praten. En er is geen toezicht, de huismeester heeft de situatie niet in de hand. ” „Ze smijten hun afval in de tuin, dumpen huisvuil in de plasticcontainer bij de Aldi, ze praten keihard, ze ontvangen veel bezoek en ze zijn regelmatig dronken of stoned. Deuren en ramen staan vaak open, luidruchtige muziek. Ik ben zelf vroeger ook student geweest, dus ik snap best dat die soms lawaai maken. In de binnenstad heb je soms lawaai. Maar het gaat echt te ver, we zijn het zat. Sinds het incident met de politie zijn enkele bewoners door Wittenborg weggestuurd en is het rustiger. Maar ik ben bang dat het over een tijdje weer opnieuw begint. Het zou beter zijn als ze allemaal zouden verhuizen naar de te realiseren campus op het voormalige Wegenerterrein.

Bestuurder Vincent van Oordt van woningcorporatie De Woonmensen: „We nemen de klachten serieus. We verhuren het huis aan Wittenborg en die heeft de plicht om te zorgen dat er geen overlast is. Voor studentenhuizen geldt hetzelfde beleid als voor andere huurders: geen overlast veroorzaken."

Studenten
Student Arinze Umejiburu uit Nigeria in het huis aan de Nieuwendijk, waar het een komen en gaan is van vrienden: „Op de middag van de politieinval was ik niet thuis, dus wat er precies is gebeurd, weet ik niet. Maar ik heb nadien de tuin helemaal opgeruimd en we zijn echt rustig. Als er toch nog klachten zijn, communiceren we graag met de buren.”