Volledig scherm
Van de camper is na de brand niets meer over.

Camperreis valt in duigen: 'We hadden alleen nog onze kleren'

ZWOLLE/SAN FRANCISCO Ze waren net zo lekker op weg, Matthijn ten Doeschot, zijn zwangere vrouw Anneke en hun peuterzoon Thije. In een ter plekke gekochte camper zouden ze een rondreis van drie maanden door Amerika maken. Maar drie dagen na het vertrek uit San Francisco ging het mis.

„We waren een landweggetje opgereden om daar even te pauzeren, en daar zagen we rook onder de motorkap vandaan komen”, vertelt Matthijn vanuit San Francisco. Een bluspoging met een brandblusser mislukte, en niet veel later keek het gezin machteloos toe hoe de camper volledig afbrandde.

Eigen veiligheid
„Nee, ik dacht geen moment aan onze papieren en andere spullen. Er gebeurde van alles tegelijk en ik was vooral bezig met onze eigen veiligheid. Achteraf besefte ik dat we niets meer hadden, behalve de kleren die we droegen en de telefoon in de broekzak. Het is echt ongelooflijk dat je de reis die je zo lang hebt voorbereid, letterlijk in vlammen ziet opgaan. We hadden in San Francisco nog allerlei spulletjes gekocht, Anneke zei nog: ‘we hebben het nog nooit zo goed voor elkaar gehad’. En dan dit”, vertelt Ten Doeschot, in het dagelijks leven docent aan een middelbare school in Zwolle.

Het gezin werd opgevangen door inwoners van het nabijgelegen gehucht Randle. „Een vrijwilliger van de brandweer bleek de eigenaar van het motel, en daar mochten we slapen. Mensen namen ons mee uit eten, zamelden kleren voor ons in, en geld om luiers te kopen.” Onderwijl werd contact gelegd met het Nederlandse consulaat in San Francisco, de verzekering en de banken. „We kregen echt alle medewerking voor een noodpaspoort, nieuwe bankpassen en een nieuwe creditcard. Inmiddels is het meeste geregeld en kunnen we ons weer een beetje redden.”   Nieuw rijbewijs
Hoe anders was het toen Matthijn de gemeente Zwolle benaderde voor een nieuw rijbewijs. „We willen een andere auto huren om onze reis toch - zij het in een andere vorm - voort te zetten. Maar de gemeente zegt niets voor ons te kunnen doen. Een rijbewijs moet je persoonlijk ophalen en er kunnen geen uitzonderingen gemaakt worden.”   Matthijn kan het amper geloven. „Het voelt als afwimpelen. Angst voor identiteitsfraude kan niet de reden zijn, want het Nederlandse consulaat staat volledig voor ons in.” De gemeente zegt het stel niet te kúnnen helpen en verwijst naar het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat is de enige instantie die - in overleg met de RDW - een nieuw rijbewijs zou kunnen verstrekken, zegt een woordvoerder. Tot verbazing van Ten Doeschot, want die kreeg van het consulaat te horen dat de gemeente juist de aangewezen instantie is. Hij overweegt ten einde raad om heen en weer te vliegen voor het rijbewijs.

Volledig scherm
Matthijn en Anneke net voordat het camperavontuur begon. Eigen foto
Volledig scherm