Volledig scherm

CDA Apeldoorn heeft vragen over effect isolatiesubsidie

APELDOORN - De CDA-fractie in de gemeenteraad van Apeldoorn wil van het college van burgemeester en wethouders weten wat de precieze milieueffecten zijn van de subsidie op woningisolatie.

De gemeente Apeldoorn stelde samen met de provincie Gelderland een subsidie van 100.000 euro beschikbaar voor de isolatie van woningen.

Er ontstond een ware run op de subsidie, vanaf 14 juli konden de aanvragen worden ingediend. In de eerste week kwamen er al tweehonderd aanvragen binnen, afgelopen dinsdag maakte gemeente Apeldoorn bekend dat het subsidieplafond was bereikt. Nieuwe aanvragen worden niet meer in behandeling genomen.

Raadslid Hessel Dooper: "We zijn als CDA-fractie aan de ene kant blij met het succes van de regeling. Maar we zetten wel vraagtekens bij de effecten van kortdurende subsidies. Er zijn nog slagen te maken in woningisolatie en de vraag is of een kortlopende subsidie het beste middel is."

Behalve vragen over de effecten van de isolatiesubsidie, wil de partij ook van het college weten in hoeverre de gemeente woningeigenaren en het bedrijfsleven gaat betrekken bij de zoektocht naar het beste rendement op subsidiegelden.

Wie de subsidie heeft aangevraagd, kan maximaal een derde van de kosten vergoed krijgen voor vloer-, dak-, gevel-, en spouwmuurisolatie. Ook het vervangen van bestaand glas door HR++ glas valt onder de subsidieregeling. Wanneer de kosten hiervan het maximum van vijfhonderd euro haalt, betalen provincie en de gemeente hiervan beiden de helft.

Apeldoorn wil een energieneutrale gemeente te worden.