Volledig scherm
© DeStentor/ Cees Baars

CDA bezorgd over wildaanrijdingen

VELUWE - Het aantal aanrijdingen met zwijnen op de Veluwe loopt de spuigaten uit, vindt het CDA Gelderland.

Statenlid Engelina van Steenbrugge-Spiering wil dat de provincie in actie komt. Desnoods moeten er meer zwijnen worden neergeschoten.

Vorig jaar waren er bij 368 ongevallen op de Veluwe wilde varkens betrokken; een stijging van vijftig procent ten opzichte van het jaar ervoor. ,,Door zachte winters was er meer dan voldoende voedsel en zijn de zwijnen in aantal toegenomen,'' geeft Steenbrugge-Spiering zelf al aan. Maar dat roept wel vragen op, vindt ze.

Ze wil van het provinciebestuur weten of het werkelijke grofwildstand veel hoger ligt dan de gewenste aantallen. En ze wil de cijfers zien waaruit blijkt dat het aantal is gestegen. ,,Het CDA is van mening dat er een zeer sterk causaal verband is tussen de grofwildstand en het aantal aanrijdingen. Deelt u deze mening?,'' schrijft ze aan Gedeputeerde Staten.

Ook wil ze weten wat Gelderland gaat doen om het aantal aanrijdingen met grofwild af te laten nemen. Afgezien van zwijnen en reeën gaat het ook om edelherten en damherten. ,,Ziet u naast populatiebeheer nog andere mogelijkheden om de verkeersveiligheid te verbeteren?''

Afschot

Daarnaast gaat zij ervan uit dat afspraken over afschot niet gehaald worden. ,,Om overlast te voorkomen en veiligheid te verhogen bij toename van het aantal grofwild, is het op sommige plaatsen en in gebieden nodig dat de gemaakte populatiebeheer afspraak nagekomen wordt. Wat gaat u doen om te zorgen dat de gemaakte afspraken worden uitgevoerd om die overlast te voorkomen en de veiligheid te verhogen?,'' schrijft ze aan Gedeputeerde Staten.