Volledig scherm
Yu Hui Tseng ruikt aan de binnenkant van het dekseltje van de theepot of de thee op sterkte is. Foto Frans Paalman

Chinese theemeester leert Librije thee-kaascombi's

KAMPEN/ZWOLLE - Yu Hui Tseng, de enige vrouwelijke theemeester ter wereld gaf gisteren een mini-masterclass thee-kaascombinaties bij De Librije in Zwolle.

De gemiddelde Nederlander zal na een diner niet snel thee bestellen bij het kaasplankje. Toch is de combinatie verrassend smaakvol, demonstreerde de uit Parijs overgevlogen theemeester Yu Hui Tseng gisteren bij De Librije. Een blauwschimmelkaas met Pu Er-thee uit 1970 of Remeker old gecombineerd met Shan Lin Mi Xiang, een rode thee, die in de mond versmolten tot een romige crème.

Chef's(R)Evolution

Het was een 'voorproefje' in aanloop naar het grote culinaire evenement Chef's(R)Evolution dat in september plaatsvindt rondom het Zwolse driesterrenrestaurant. De thee- en kaasproeverij kwam tot stand op initiatief van Binet Brasser van De Eenhoorn in Kampen, die al jaren zaken doet met de enige vrouwelijke theemeester ter wereld. Dat voorstel vond in sommelier Thérèse Boer een gretig medestander. "Er zijn steeds meer mensen die liever geen alcohol drinken en ook voor zwangere vrouwen is dit een uitkomst", vertelt Boer. Reden voor de sommelier om een eigen thee-arrangement samen te stellen.

Theeceremonie

Omdat de Parisiènne zeker wilde weten dat de smaakbeleving in Nederland hetzelfde uit zou pakken, nam ze haar eigen theeservies én bronwater mee. Wat dan volgt is een bijna scheikundig nauwkeurig proces van water koken tot de juiste temperatuur, het laten trekken van de thee, het overgieten van de thee in een andere theepot, en tenslotte het schenken aan tafel. Een theeceremonie volgens de Chinese tradities.

Hip

Met het proeven gaat niet alleen een wereld open, maar wordt ook duidelijk dat geur en smaakbeleving verbonden zijn aan verschillende referentiekaders. Waar meester Tseng het heeft over 'geurtonen van shi-take' en 'sticky rice', ruiken Nederlanders eerder spinazie of 'een boswandeling na een regenbui'. Oost en West ontmoeten elkaar echter bij de Pu Er-thee uit 1970. "Die ruikt naar kamfer en mottenballen, en de geur van een oude bibliotheek", stelt Tseng. "Het huis van mijn opa en oma", herkent Boer. Thee is hip en nostalgisch tegelijkertijd.

Volledig scherm
Samen met Th'erèse Boer van De Librije schenkt ze de thee in. Foto Frans Paalman