Volledig scherm
De noodopvang aan de Christiaan Geurtsweg staat leeg.

ChristenUnie Apeldoorn: 'Maak van noodopvang azc'

APELDOORN - Ben Bloem, raadslid van de ChristenUnie kwam donderdagavond tijdens de politieke markt met een opmerkelijk idee: ,,Als de noodopvang lang leeg blijft staan kan het altijd nog omgevormd worden tot asielzoekerscentrum."

Namens het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers vertelde unitmanager Cees Verdonk dat het allerminst zeker is of en wanneer de nieuwe noodopvang aan de Christiaan Geurtsweg bewoond wordt. Door de afname van het aantal binnenkomende vluchtelingen moeten de cijferprognoses bijgesteld worden. ,,Ik ga er vanuit dat de locatie volop zal worden benut, maar dat kan best even duren. Dat heeft te maken met de precieze rekensom die nog gemaakt moet worden."

Ben Bloem vroeg zich af of zo'n mooie noodopvanglocatie eventueel omgebouwd kan worden tot volwaardig asielzoekerscentrum. Verdonk vond het een aardige suggestie, al weet hij als geen ander dat daar veel haken en ogen aan kleven.

Niet alleen omdat COA zich te allen tijde te houden heeft aan de bestuursovereenkomst met de gemeente Apeldoorn, maar ook omdat aan een azc hele andere eisen worden gesteld dan aan een noodopvang. Dan zouden de twee kantoorpanden opnieuw behoorlijk verbouwd moeten worden.