Volledig scherm
© René Manders

ChristenUnie: ook Apeldoorn moet stoppen met 'wijntje bij de kapper'

APELDOORN - Nu de rechter de proef in Nieuwegein heeft gestopt, moet ook Apeldoorn stoppen met de pilot waarbij bijvoorbeeld een kapper een wijntje aan klanten schenkt.

Dat vindt de ChristenUnie in Apeldoorn die zich al langer verzet tegen deze mengvormen van horeca en detailhandel.

Slijtersunie
De Slijtersunie had een zaak aangespannen tegen Nieuwegein om aan deze praktijken een einde te maken. De mengvorm is een proef van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, die meent dat een strikte naleving van de Drank- en Horecawet niet altijd praktisch is. Het schenken van drank in winkels blijft een overtreding van de wet, vindt de Slijtersunie, en de voorzieningenrechter volgt die redenering.

Proef stoppen
Ook Apeldoorn doet mee aan deze VNG-pilot. De uitspraak is voor de ChristenUnie-fractie aanleiding om ook de gemeente Apeldoorn te vragen deze proef te stoppen. "Wij hebben eerder bij het college herhaaldelijk onze zorgen geuit over het gebrek aan toezicht bij deze pilot, met name daar waar het gaat om het schenken van alcohol. Wij hebben een duidelijk beleid als het gaat om de risico's van alcohol, met name voor jongeren. Het college heeft eerder al toegegeven dat er qua handhaving een grijs gebied ontstaat. Nu de rechter daar korte metten mee gemaakt heeft, lijkt het ons verstandig dat ook Apeldoorn de pilot staakt", aldus de ChristenUnie.

Voorstanders van deze mengvormen vinden het vooral een geschikte manier voor ondernemers om hun klanten in de watten te leggen en zo de detailhandel aantrekkelijk te houden.