Volledig scherm
Oud papier. Foto: Lars Smook

Clubs in Zwolle in de stress om oud papier

ZWOLLE - Ze zijn bezorgd, de 23 verenigingen in Zwolle die samen met de Rova oud papier inzamelen. De gemeente Zwolle wil de contracten niet verlengen die tien jaar geleden werden afgesloten en die hen een welkome bron van inkomsten bezorgen. Ze vrezen er duizenden euro's bij in te schieten.

"Het geld van het oud papier komt bij ons nu in een fonds van waaruit we onze leerlingen iets extra's kunnen bieden", zegt Jan Hommes van basisschool De Marshof in Zwolle Zuid, "bijvoorbeeld een museumbezoek of een cadeau met Sinterklaas. Het zou jammer zijn als dat niet meer kan."

Voor Muziekvereniging Nooitgedacht uit Windesheim is de opbrengst uit oud papier een belangrijk onderdeel van de begroting. "Dat kunnen onze 80 leden niet op een andere manier compenseren", zegt voorman Tinus Brand.

Ook scoutinggroep Hopman Kippers is ongerust. Frank Knottnerus: "Dan moeten we het programma versoberen of de contributie verhogen. Dat is een drempel voor nieuwe aanwas."

Volgens gemeentewoordvoerder Bonnie van der Meer is het huidige systeem, waarbij elke wijk is toegewezen aan een vereniging, gewoon niet effectief. "Er moeten soms half lege vrachtwagens naar de Hessenpoort om de opbrengst te wegen." Bovendien zou de dienst die de verenigingen leveren, meerijden op de wagens om de blauwe containers recht te zetten, niet in verhouding staan tot de opbrengst.

Het CDA heeft er inmiddels bij de wethouder voor gepleit te zorgen dat de verenigingen er per saldo niet slechter van worden.

"We zoeken naar een andere manier om verenigingen in te zetten bij het inzamelen van herbruikbare grondstoffen", aldus woordvoerder Van der Meer van de gemeente. "Een inzet die ook open staat voor verenigingen die in het verleden geen oud papier hebben ingezameld en daarom nu niet profiteren van de regeling." Hoe precies, kan ze niet zeggen. De contracten lopen nog tot 2018 en 2019. Eind dit jaar beslist de politiek."