Volledig scherm
© Thinkstock

College Zwolle geeft vergunning voor zendmast in Aa-landen

ZWOLLE - Telecomgigant T-Mobile krijgt een omgevingsvergunning voor het plaatsen van een zendmast ten behoeve van mobiele telefonie in het park in Aa-landen, aan de zijde van de Maaslaan. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten.

Op deze locatie springt de antennemast zo min mogelijk in het oog en sluit aan bij andere infrastructurele voorzieningen, aldus de gemeente Zwolle. Het rechtstreekse zicht vanuit de woningen op de mast moet op deze locatie het meest beperkt blijven.

Zicht
Oorspronkelijk was de mast tussen het Koppelspad en de Sombeek/Schipbeek voorzien, daar hadden omwonenden echter vanuit de woningen direct zich op de mast. Daarop is nog eens goed gekeken naar een andere locatie voor de mast die vanuit de omliggende woningen minder zichtbaar is.

Inzichten
Voor deze locatie, achter de bushalte aan de Maaslaan heeft T-Mobile begin december 2015 een vergunning aangevraagd. Hierop zijn 20 zienswijzen ingediend en is eind februari een bijeenkomst voor de buurt gehouden. De overleggen en de beoordeling van de zienswijzen leiden niet tot nieuwe inzichten, daarom wordt de omgevingsvergunning verleend.

Dekkingsgat
T-Mobile diende december 2015 een vergunningaanvraag in voor het plaatsen van een antenne ten behoeve van mobiele telefonie. Dit was nodig omdat het het huidige contract voor de mast op de Dollard door SWZ niet wordt voortgezet. Er is een nieuwe plek voor de mast nodig om te voorkomen dat hulpdiensten, bewoners en bedrijven in de omgeving te maken krijgen met een dekkingsgat in het mobiele netwerk.

Petitie
Bewoners en omwonenden van flat de Dollard in de Zwolse wijk Aa-landen startten begin maart een petitie tegen de verplaatsing van de telecomzendmast in hun buurt. De zendmast staat momenteel nog op de betreffende flat, maar woningbouwvereniging SWZ wil na klachten van bewoners niet langer dergelijke zendmasten toestaan op hun flats.

De petitie is te vinden op www.zendmastenzwolle.nl/petitie