Volledig scherm

Column Özcan Akyol | Nikab

Gisteren wandelden een paar vrouwen in nikabs de Tweede Kamer binnen. Ze woonden het debat bij waarin werd besloten over de toekomst van het kledingstuk in Nederland. Die bijeenkomstresulteerde in een gedeeltelijk verbod: als de senaat akkoord gaat, zal het definitief strafbaar worden om in het onderwijs, in ziekenhuizen, in het openbaar vervoer en in overheidsgebouwen de islamitische sluier te dragen.

Tijdens die discussie in de plenaire zaal kon een aantal Kamerleden het niet nalaten om een opmerking te maken over de onalledaagse bezoekers op de publieke tribune. ,,Ik vind dit geen gezicht”, zei Joram van Klaveren. ,,Ik ben blij dat we een einde gaan maken aan dit soort gekkigheid.” Hij sprak de gedachten uit van een aanzienlijk deel van de Nederlanders. ,,Ik kijk altijd even om me heen voordat ik ga spreken”, legde Malik Azmani aan Linda Voortman uit. ,,Ik vind het prettig om te zien wie er zijn. Nu weet ik niet eens of het mannen of vrouwen zijn die daar zitten. Krijgt u daar geen ongemakkelijk gevoel van?”

Voorheen werd de nikab in ons land gehekeld vanwege de angst voorterreur.We konden niet zien wie er onder die doeken schuilging. En wat die persoon allemaal met zich meedroeg, was al helemaal ongewis. Tegenwoordig lijkt die angst plaats te hebben gemaakt voor het argument dat wij andere omgangsvormen hebben. Als ik met iemand praat, wil ik graag weten met wie ik te maken heb, en wat haar mimiek is, zodat we beiden met open vizier kunnen communiceren. Maar al mijn bezwaren zullen simpelweg worden weggewuifd met het feit dat we in Nederland godsdienstvrijheid hebben.

Alleen leven we in Nederland ook in een seculiere staat.Dat houdt in dat ik op plekken van de overheid niet in aanraking wil komen met de geloofsovertuiging van een ander. Iedereen heeft vrijheid om een geloof aan te hangen, maar ik hoef er niet dagelijks mee te worden geconfronteerd – bewaar het voor thuis. Aan de andere kant: zo vaak zullen we de nikab in het openbaar niet tegenkomen. Het verbod is vooral symboolwetgeving. Maar dat is soms niet erg: de boodschap erachter is belangrijk en verdedigt de waarden van onze rechtsstaat