Volledig scherm
Renate Wennemars

Column Renate Wennemars | Meelopers

Renate Wennemars is columniste van De Stentor. Vandaag schrijft ze over de Wandelvierdaagse.

Meelopers

Wie iets leuks wil zien, moet gaan kijken langs de route van de Wandelvierdaagse. Of driedaagse, want zo heet het bij ons. Let vooral op de begeleiders. Want het is een genot voor het oog. Gigantisch lange slierten kinderen die aan alle kanten uitgelaten uitwaaieren en daar tussenin ouders met STRESS!

Die zijn plotseling overgeleverd aan een roedel kinderen die het vooral gezéllig willen hebben. En dus kletsen de meiden er op los. Hangen de jongens als aapjes aan elkaar en staat de hele stoet stil wanneer een kind iedereen wil laten meegenieten van zijn meegebrachte rolletje snoep.

En echt, ik vind dat gesnoep ook overbodig, maar er zit wel een leuke kant aan: iedereen deelt!

De begeleidende ouder bedoelde het zo goed: gezellig met je kind meelopen en ondertussen de klasgenootjes een beetje beter leren kennen. Liedjes zingen. Hand- in-hand en opgesteld in rijen van twee. Maar dat was vroeger... Nu moet je ze loslaten. En dat vindt niet iedereen even makkelijk. Het begint al bij het verzamelen. Rood aangelopen ouders lopen paniekerig met de presentielijst rond. Vervolgens heerst er chaos, want alle groepen starten tegelijk en al die shirtjes van school zijn hetzelfde. Zoekende blikken. Gefronste wenkbrauwen. Als de bende eenmaal op gang is, moet de groep bij elkaar blijven. Er mogen geen gaten vallen! Maar het zijn kinderen hè... Dus die drentelen wat op en neer en lopen zo ongemerkt de dubbele afstand. Dan kun je als begeleider maar beter niet proberen de boel strak in het gareel te houden.

Ik liep gisteren mee met groep 7 van onze zoon. De lange afstand: 12,5 kilometer. Het was een feest. Van de verdekt opgestelde jury langs de kant hebben we vast een dikke onvoldoende gekregen. Niemand zong. Niemand liep hand-in-hand. Er vielen steeds enorme gaten in de groep. Elk kind had wat snoep mee. Maar het was gezéllig! We kwamen als laatsten binnen.

Vanavond loopt Erben mee. Ik hou mijn hart vast. De afgelopen keren kwam hij steeds als eerste met zijn groep over. Nog voordat de finishlijn was opgesteld! Geen idee hoe hij dat steeds doet en ik wil het niet weten ook. Ik hoop maar dat de kinderen sportschoenen aanhebben.

Reageren? Mail dan naar Renate@destentor.nl