Volledig scherm
© iStock/Thinkstock

Conflict Zwolse coffeeshop Sky High naar hoogste rechter

ZWOLLE - De hoogste rechter van Nederland gaat zich buigen over het juridisch conflict tussen de Zwolse coffeeshop Sky High en het Openbaar Ministerie (OM). De advocaat van Sky High en het OM hebben cassatieberoep aangetekend bij de Hoge Raad.

Het gerechtshof in Leeuwarden oordeelde vorige maand dat Sky High een strafbaar feit pleegde door meer dan de toegestane vijfhonderd gram wiet in voorraad te hebben. Een straf vond het echter niet op z'n plaatst, omdat die hoeveelheid nodig was om klanten te bedienen. De wietvoorraad lag in een pand naast het bedrijf. Het OM wist ervan, maar besloot toch tot vervolging over te gaan, 'omdat we dat altijd doen'. "De coffeeshophouder verdient het niet de dupe te worden van dat hypocriete gedoogbeleid. Het OM had niet-ontvankelijk moeten worden verklaard in de vervolging, dat is de reden waarom de zaak wordt voorgelegd aan de Hoge Raad. Geen coffeeshop kan zonder externe exploitatievoorraad", laat advocaat Tim Vis weten. Ook het OM heeft cassatieberoep ingesteld, maar dit is in eerste instantie gedaan om de uitspraak van het hof nader te bestuderen en de optie open te houden een oordeel van de Hoge Raad te vragen.

Maanden duren
Dat orgaan toetst of de lagere rechter het recht op de juiste wijze heeft toegepast en de uitspraak goed heeft gemotiveerd. Het kan maanden duren voor de Hoge Raad eruit is.

Het CDA in Zwolle riep vorige maand na de uitspraak van het gerechtshof meteen op Sky High te sluiten. "Eigenaren van coffeeshops moeten van onbesproken gedrag zijn. Zo niet, dan geen gedoogbeschikking", stelde partijleider Martijn van der Veen. Volgens de Zwolse burgemeester Henk Jan Meijer gaat dit niet op. "Aanpassing van het gedoogcriterium ten aanzien van de handelsvoorraad is niet mogelijk. Dat zou in strijd zijn met de landelijk geformuleerde lijn ten aanzien van 'de achterdeur'." Inkoop van drugs door coffeeshops is bij wet verboden, terwijl verkoop wel mag. Meijer benadrukt in 2013 bij de minister al te hebben aangedrongen op een oplossing voor de 'achterdeurproblematiek' van de bevoorrading van coffeeshops. Een grote meerderheid van Nederlandse gemeenten, waaronder Zwolle, heeft het Rijk vorige maand opgeroepen te komen met een experiment van gereguleerde wietteelt.