Volledig scherm
Crematorium Kranenburg in Zwolle. Foto: Google Streetview

Crematoria in regio doelwit van inbrekers

ZWOLLE / APELDOORN / DEVENTER - Gouden en zilveren as-sieraden en cash geld, daarop hebben inbrekers het gemunt die de afgelopen weken en maanden toesloegen bij crematoria. In onder meer Apeldoorn, Zwolle, Arnhem, Dieren, Enschede en Aalten in de Achterhoek was het raak.

"De schade is enorm en staat in geen enkele verhouding tot wat er is buitgemaakt", zegt Jaap Blaak, voorzitter van de Landelijke Vereniging van Crematoria, waarbij verreweg de meeste van de 90 Nederlandse crematoria zijn aangesloten. "Het is gewoon bizar. We hebben onlangs een waarschuwingsbrief uitgedaan naar onze leden met de boodschap: wees extra alert."

Grof geweld
​De inbrekers verschaften zich in de meeste gevallen met grof geweld toegang tot kantoren en ontmoetingsruimten. In Apeldoorn was het vorig weekend raak in het uitvaartcentrum van Yarden, aan de Colijnstraat. Eind vorig jaar en begin dit jaar waren crematoria in respectievelijk Roermond en Rotterdam ook al het doelwit van inbrekers. Hoewel de recente inbraakgolf gezien de vaak korte tijd tussen de inbraken het werk lijkt van een bende, kan de politie dat niet bevestigen. Dergelijke specifieke informatie is volgens een woordvoerder niet uit het politie-systeem te destilleren.