Volledig scherm
Afbeelding ter illustratie © ANP

CU wil duidelijkheid over toekomst De Herberg

ZWOLLE - De ChristenUnie maakt zich net De Herberg-oprichter Joop van Ommen zorgen over de toekomst van de Zwolse daklozenopvang.

De fractie wil dat het college van burgemeester en wethouders de raad de komende periode goed op de hoogte houdt over de gesprekken met onder meer de Zwolse en regionale woningcorporaties. Zij spelen momenteel een cruciale rol spelen in de financiering van de opvang, maar door de vernieuwde Woningwet krijgen ze minder ruimte om in dat soort projecten te investeren. Zij pompen er nu jaarlijks een half miljoen euro in.

Woningcorporaties
In 2019 lopen de afspraken tussen de corporaties en De Herberg af. Monique Boeijen, bestuurder bij SWZ, een van de drie grote woningcorporaties in Zwolle, zinspeelde eerder in de Stentor over een nieuwe, kleinere rol voor De Herberg. Namelijk door te voorkomen dat mensen een beroep doen op de voorziening en te zorgen dat ze sneller kunnen verhuizen naar een regulieren woning.

,,Van daklozen in de knel mag geen sprake zijn", stelt raadslid Johannes de Vries in een brief aan het college. Zijn fractie wil dat b en w zich hard maken voor behoud van De Herberg, ook als de financiering van de corporaties terug loopt of stopt.