Volledig scherm
© momentopname.com/Erna Lammers

'Cultuurbudget van Overijssel is 3 keer niks'

OVERIJSSEL – Cultuur is broodnodig voor een gezonde economie. Maar het cultuurbudget van de provincie Overijssel is “drie keer niks”. Dat stelt Albertjan Peters, voorzitter van de Sociaal Economische Raad Overijssel. Provinciale Staten praat donderdag over de cultuurnota en het bijbehorende budget.

De SER Overijssel komt tot een schrikbarende rekensom. De provincie investeert per inwoner 12 euro per jaar in cultuur. Andere niet-Randstadprovincies als Zeeland, Friesland en Limburg komen tot bedragen van 31 tot 42 euro.

Elite-speeltje
​Overijssel steekt dus wel heel magertjes af. Bovendien wordt het beschikbare budget te veel versnipperd over gemeenten, die het vervolgens weer versnipperen over kleinschalige culturele projectjes. Volgens Albert-Jan Peters, voorzitter van de SER Overijssel, moet de politiek haar oor niet te veel laten hangen naar populisten die vinden dat cultuur een elite-speeltje is: “Wij als werkgevers en werknemers vinden dat niet.

Leefomgeving
Cultuur is juist voor Overijssel vreselijk belangrijk. We hebben hier allemaal de mond vol van een innovatief klimaat: daar horen cultuur en creativiteit gewoon bij.” De SER hamert er al jaren op dat een goed vestigingsklimaat, met goede voorzieningen, nodig is voor een sterke economie. Met name hooggekwalificeerd personeel vindt cultuur in de leefomgeving belangrijk en juist aan die mensen is in Overijssel groot gebrek. De landelijke cultuurbudgetten worden volgens Peters oneerlijk verdeeld: driekwart gaat naar de Randstad en de rest van het land hangt er maar zo’n beetje bij.

Sector
“De provincie zou samen met andere provincies buiten de Randstad veel harder aan de bel moeten trekken, veel fanatieker haar belangen moeten verdedigen”, vindt de SER-voorzitter. Bij het ontbreken van landelijke fondsen zou Overijssel bovendien zelf meer geld in de sector moeten steken dan de 11,2 miljoen die nu jaarlijks beschikbaar is. “Dat is drie keer niks”, aldus Peters. “En wat krijg je dan? Dat je iedereen te vriend probeert te houden met dat kleine beetje geld. Dan proberen de gedeputeerden allemaal in hun eigen regiootje kiezers tevreden te stellen.Maar interessante projectjes houden de cultuur niet overeind, je moet investeren in een sterke provinciale culturele infrastructuur.”

Cultuurtoerisme
De SER wijst ook op het grote belang van kunst en cultuur voor de toeristische sector, een belangrijke economische motor in Overijssel. Bedrijven in die branche hebben al aangegeven veel te zien in de groei van het cultuurtoerisme. Daarbij wordt gedacht aan bezienswaardigheden, musea en erfgoed, maar ook aan theater, evenementen, muziek, festivals en films.