Volledig scherm
Station Lochem. Foto Erna Lammers

D66 wil meer info over gas-treinen

APELDOORN -  Zijn er extra veiligheidsmaatregelen genomen nu duidelijk is dat er veel meer risicotreinen over het spoor gaan dan afgesproken? D66 wil dat weten nog voor de politiek begint aan het zomerreces. Apeldoorns grootste raadsfractie stelt vanavond samen met coalitiepartners PvdA en ChristenUnie vragen over de treinenkwestie.

Het wringt aan alle kanten, vindt de partij, dat er 'risicoplafonds' zijn vastgesteld, die vervolgens aan de laars worden gelapt. Vorig jaar mochten tien wagons brandbaar gas en vierhonderd wagons benzine in Apeldoorn over het spoor. Dat aantal werd fors overschreden: 2462 wagons brandbaar gas (LPG), 95 wagons ammoniak, 843 wagons benzine, 86 wagons met het giftige acrylnitril en drie wagons met de zeer giftige vloeistof fluorwaterstof.

D66 is niet gerustgesteld door sussende woorden dat er slechts een klein risico zou zijn, zegt raadslid Dennis Russchen. Waarschuwende woorden van professor veiligheid en rampenbestrijding Ben Ale in deze krant baren hem zorgen. Hij wil van burgemeester en wethouders horen wat er uit de gesprekken is gekomen die het gemeentebestuur met het ministerie heeft gevoerd. Ook wil hij weten hoe groot de kans op een calamiteit is. En stel dat die zich voordoet: volgens professor Ale zorgt een ontploffende ammoniakwagon in een woonwijk voor een nationale ramp, is de impact inderdaad zo groot?