Volledig scherm
De schade nadien. Foto: Fokelien de Vries

Da Vinci-zaak in Zwolle sleept zich voort

ZWOLLE - Ruim twee jaar na de ontploffing van grillroom Da Vinci in Zwolle is nog altijd niet duidelijk wanneer eigenaar Idris M. (nu 22) uit Zwolle voor de rechter moet komen. Het wachten is op uitkomsten van het onderzoek.

In maart 2014 verwoestte een daverende ontploffing grillroom Da Vinci aan de Oude Vismarkt in Zwolle. Opzet, zo bleek meteen, en al snel werd eigenaar Idris M. aangehouden, samen met een medeverdachte. Ze zaten bijna een jaar vast, maar werden in mei 2015 vrijgelaten in afwachting van het proces. Naar nu blijkt is het onderzoek nog steeds niet afgerond.

NFI
Raadsman Rutger van Veen, die in deze zaak voor M. optreedt, zegt dat de vertraging veroorzaakt wordt bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). De raadsman wilde dat kleding die kort na de ontploffing en brand gevonden was in de buurt van de grillroom, nader onderzocht zou worden.

Geen brandsporen
Volgens justitie is dit kleding die de verdachten van zich afgegooid hebben nadat ze een molotovcocktail naar binnen hadden gegooid. "Het vreemde is dat er geen brandsporen op de kleding zitten, terwijl op camerabeelden te zien is dat er vrijwel direct na het begin van de ontploffing vuur is, dicht bij de wegrennende mensen. Dan zou je verwachten dat er schroeiplekken op de kleding zitten."

Drugshandel
Kort na zijn invrijheidsstelling verdween M. vorig voorjaar opnieuw achter de tralies, samen met onder anderen zijn broer Abas M. (21). Ditmaal op verdenking van grootschalige drugshandel. Politie en justitie denken dat de Zwolse broers de spil zijn in een gewelddadige drugsbende die de afgelopen jaren probeerde de cocaïnemarkt in de stad in handen te krijgen.

Afgenomen 
Ook voor de vermeende drugshandel zaten de broers geruime tijd vast. Najaar 2015 kwamen ze op vrije voeten in afwachting van de rechtszaak. Het onderzoek in deze drugshandelzaak is nu bijna afgerond, denken de raadslieden van de broers. Om het bewijs tegen de verdachten rond te krijgen moeten zeventien klanten gehoord worden die drugs van hen afgenomen zouden hebben. Een omvangrijke klus, ook al omdat justitie verwachtte dat het lastig zou zijn de veelal drugsverslaafde getuigen voor verhoor op te roepen.

Volgens raadsman Niels van Schaik van zijn nu zestien van de zeventien mensen gehoord. De zeventiende wordt komende maand aan de tand gevoeld, zodat de zaak daarna ingepland kan worden voor behandeling. Dit wordt op z'n vroegst in augustus of september.