Volledig scherm
Vrouwe Justitia. © archieffoto ANP

Dader overval woning RIWIS Apeldoorn met straf op vrije voeten

APELDOORN - De 20-jarige G.U. uit Ermelo is door de rechtbank in Zutphen veroordeeld voor de overval op een woning van RIWIS Zorg en Welzijn in Apeldoorn. Hij kreeg 540 dagen celstraf opgelegd, waarvan 269 dagen voorwaardelijk en drie jaar proeftijd.

Zijn straf zat hij al uit in voorarrest. Tijdens zijn proeftijd moet hij zich houden aan een reeks voorwaarden, zoals een meldplicht bij de Reclassering, het ondergaan van een klinische behandeling en meewerken aan een traject voor begeleid wonen.

Andere overval
Drie andere verdachten zijn eerder dit jaar door de rechtbank Gelderland veroordeeld tot gevangenisstraffen voor deze overval op 17 juni 2013. De zaak kwam aan het rollen toen U. op het politiebureau zat voor een andere overval (die wegens gebrek aan bewijs door het Openbaar Ministerie werd geseponeerd) en begon uit zichzelf te vertellen over de overval bij RIWIS.

Onderling 
U. belde samen met een ander aan bij de medewerkster en onder bedreiging van een schroevendraaier maakten zich haar geldkistjes afhandig. De buit à 40 euro werd onderling verdeeld. U. zat sinds de overval negen maanden in voorarrest en verblijft sinds kort in een kliniek, waar hij wordt behandeld voor zijn psychische stoornissen. Gedragsdeskundigen achtten hem verminderd toerekeningsvatbaar.