Volledig scherm
Rob Teitsman: "De eerste test doorstaan." © Foto: Frans Paalman

Dancefeest binnen strikte geluidsnormen in Zwolle, het kán

ZWOLLE - Met Let the music play deed de Zwolse festivalorganistor Rob Teitsma zaterdagavond opnieuw een poging om een dancefestival neer te zetten dat binnen de strenge geluidsnormen van de gemeente Zwolle past. Een afgeslankte vorm van het succesvolle, maar inmiddels afgelaste Wildness-festival, met een keur aan deejays die de muziekliefhebbers in een muzikale trance moesten brengen.

Was het nieuwe kleinere dancefestival een succes?
"Je hoopt op mooi weer, dan komt een festival net iets beter uit de verf. Maar het publiek heeft zijn feestje niet laten verstoren door twee flinke regenbuien. We hadden schuilplaatsen en iedereen nam de regen lief en feestte gewoon lekker door. Er bleven veel festivalbezoekers tot het eind."

Hoeveel kaarten zijn er verkocht?
Er waren zesduizend kaarten in de verkoop en uiteindelijk kwamen er zo'n 4.500 mensen. Voor een eerste editie ben ik heel tevreden met dat aantal. Mensen waren toch ook wel wat huiverig over wat er nog kon op dit gebied in het kader van de geluidsnormen van de gemeente."

Is het gelukt om binnen die geluidsnorm voor deze locactie te blijven?
"Het was natuurlijk een test of het zou kunnen. Maar we hebben goed volop kunnen draaien waardoor de bezoekers het geluid goed hebben beleefd. Daarbij bleven we ruimschoots binnen de gestelde norm."

Dus het kan wel, zo'n dancefeest met de volumeknop wat zachter. De groep mopperaars krijgt hiermee gelijk?
"Nee, dat zegt ik niet. Dit hangt met zo veel factoren samen, onder meer met de locatie en de windrichting. We hebben ook gewerkt met speciale apparatuur en de podia zo opgesteld dat er minder overlast van de muziek ervaren kon worden door omwonenden. We stonden nu met het festivalterrein wat verder af van het meetpunt bij de woonhuizen in de omgeving. Gisteren waren alle omstandigheden vermoedelijk gunstig. We gaan dit binnenkort in ieder geval evalueren met de gemeente."

Er zijn helemaal geen klachten van geluidsoverlast binnengekomen?
"Ik heb er niets over gehoord van de afdeling handhaving van de gemeente. Kan ook niet, want we bleven binnen de normen. Ik zie het als een kans dit festival verder uit te bouwen. De eerste test hebben we goed doorstaan. Het publiek is enthousiast".