Volledig scherm
Dansgezelschap BackBone speelt de voorstelling Built for it met teksten van de Zwolse rapper Typhoon. Eigen foto

Dansvoorstelling BackBone met Typhoon in Zwolle

ZWOLLE - De dansvoorstelling Built for it van dansgezelschap BackBone met teksten van de Zwolse rapper Typhoon staat op donderdag 8 september op het toneel van Theater Odeon in Zwolle.

Na een tournee langs theaters in Nederland en Duitsland, staat Built for it van dansgezelschap BackBone over twee weken in Zwolle op de planken.

Eén van de factoren van Built for it is de samenwerking tussen choreografe Alida Dors en rapper en woordkunstenaar Typhoon: twee vrije creatieve geesten die beiden hun roots in de hiphop hebben en beiden met hun werk bruggen willen slaan. Tussen kunstdisciplines én tussen mensen. De teksten van Typhoon die te horen zijn tijdens de voorstelling sluiten aan bij de ritmische patronen van Dors' danstaal. "Mijn woorden dansen, haar dans spreekt", aldus Typhoon.

Stigma's
Voor Built for it verdiepte Alida Dors zich in de dynamiek van de groep en bijbehorende machtsverhoudingen. Is het als individu mogelijk je te bevrijden van hardnekkige stigma's en vooroordelen? Als uitgangspunt nam Dors haar eigen ervaringen als donkere vrouw, als 'hiphop chick' en als danser met een lichaam dat niet als 'ideaal' wordt gezien. Inspiratie vond zij ook in de verhalen van anderen zoals die van een Amerikaanse vriend die zich uit het ghetto waar hij opgroeide had ontworsteld: "I don't mind the struggle, I'm built for it." Zijn woorden bleven haar bij en vormden uiteindelijk de titel van de voorstelling.

Vetlaag
In Built for it zien we een groep van zeven dansers, gehuld in dikmaakpakken: een uitvergroting van de stigma's waarmee Dors zichzelf ooit geconfronteerd zag. In een onderlinge strijd proberen de dansers de vetlaag van het hokjesdenken van zich af te schudden: een pijnlijke zoektocht naar autonomie en een eigen stem en tegelijkertijd een ontroerende oproep tot empathie. Na afloop van de voorstelling is er een nagesprek met Alida Dors.

Odeon
​Built for it, donderdag 8 september, 20.30uur in Theater Odeon in Zwolle.