Volledig scherm
Datingcoach Chantal Sprong helpt Paula met daten. „Mijn vriendinnen hebben een vriend, ik wil ook graag iemand om leuke dingen mee te doen”, zegt laatstgenoemde © Frans Paalman

Datingbureau helpt daters met een beperking

HARDENBERG/ZWOLLE - Met een verstandelijke beperking de liefde van je leven vinden. Het is ingewikkeld. Datingbureau UniekDating schiet door het hele land te hulp. Zwolse datingcoach Chantal Sprong coachte meerdere daters naar een match en steunt ook Paula Mulder (22) uit Hardenberg.

„Er heerst een taboe op daten voor mensen met een verstandelijke beperking”, vertelt Chantal Sprong. „In de hulpverlening richten we ons vaak op zelfstandigheid en vergeten we een sociaal netwerk en liefde. Iedereen wil graag een relatie en droomt over kinderen. Het lijkt alsof we mensen met een verstandelijke handicap vragen daar vooral niet mee bezig te zijn. Dat is vreemd, omdat zij het juist nodig hebben om gezien en gehoord te worden.”

Paula
Dat geldt ook voor Paula. „Mijn vriendinnen hebben een vriend, ik wil ook graag iemand om leuke dingen mee te doen.” Het zou fijn zijn als die jongen lief en rustig is en goed kan luisteren. Chantal koppelde haar aan Anko. „Dat was gelijk gezellig”, vertelt Paula stralend. „We konden direct goed met elkaar praten.” Coach Chantal maakt een datingprofiel aan na een intakegesprek. „Daarbij ligt de nadruk niet op de beperking. Het niveau moet klikken. Aan de buitenkant kun je niet zien of iemand iets snel begrijpt of juist meer tijd nodig heeft. Dat vermeld ik op een positieve manier, want het is iets waar ze zich snel voor schamen.”

Chantal is er tijdens de eerste twee dates bij om de (vaak sterk aanwezige) spanning weg te nemen en het gesprek op gang te helpen. Voor Paula is het speciale datingbureau een uitkomst. „Ik vind het moeilijk om op iemand af te stappen. Je kunt niet aan een jongen zien of hij een vriendinnetje heeft.” Op de website van UniekDating kan ze haar eigen profiel bekijken en dat van een potentiële vriend zoeken. Als wensen en gegevens lijken te matchen wordt er in samenspraak met de datingcoach uit de dichtstbijzijnde stad een date gepland.