Volledig scherm
Afbeelding ter illustratie © ANP

De Straatdokter wil zorg bieden aan zorgmijders

ZWOLLE - Huisarts R. Zoubin uit Staphorst heeft in zijn woonplaats Zwolle het plan opgevat voor De Straatdokter.

Hij wil met deze nieuwe zorgvoorziening die onder dak heeft gevonden in de WRZV-hallen, hulp bieden aan mensen die de reguliere zorg mijden in Zwolle.

Laagdrempelig
Zoubin wordt vaak om hulp gevraagd door dak- en thuislozen, uitgeprocedeerde asielzoekers en bijvoorbeeld mensen die niet (meer) verzekerd zijn. Omdat hij dit privé niet alleen aan kon, is Zoubin het initiatief De Straatdokter begonnen, een laagdrempelige voorziening om zorgmijders toch zorg te kunnen bieden.

Daarbij heeft hij hulp gekregen van Joop van Ommen van de WRZV-hallen en de Vrienden van de Herberg, de daklozenopvang in Zwolle. In de WRZV-hallen is inmiddels een eenvoudige behandelruimte ingericht. Er zou ook een stichting in oprichting zijn die een en ander gaat regelen.

Samenleving
De SP Zwolle wil op een een of andere manier ondersteuning van het initiatief door de gemeente Zwolle. Gemeenteraadslid Bert Sluijer: ,,Je ziet in toenemende mate een groep mensen die aan de randen van onze samenleving moet (over)leven. En hoe goed we in Zwolle onze zorg ook proberen te organiseren, zij mijden terecht of onterecht de reguliere zorgverleners. Het is echt ongewenst dat mensen met medische problemen zich niet melden bij de zorgverleners. Dat kan een gevaar opleveren voor henzelf, maar ook voor hun omgeving. Door hen tijdig te helpen, voorkom je bovendien dat problemen verergeren en later tot hogere kosten leiden.''

In een motie vraagt de SP aanstaande maandag in de gemeenteraad het college van burgemeester en wethouders om verder in gesprek te gaan met de initiatiefnemers van De Straatdokter.