Volledig scherm
Oog in oog met een zwerm bijen. Gelukkig achter glas. [FOTOBRON]foto Maarten Sprangh

De zwarte bij is de sterkste in Uddel

UDDEL - Bijenhouders uit alle windstreken togen zaterdag in alle vroegte naar Uddel waar de jaarlijkse bijenmarkt werd gehouden. Ondanks natuurlijke en onnatuurlijke vijanden doen de bijen het daar best.

Vooral de zwarte bijen weten zich goed te handhaven en ook het ledental van imkervereniging 'de vierkante korf' groeit gestaag.

De broers Jan (70) en Nico (55) Buis uit De Beemster hebben haast. Samen zetten ze de vier bijenkasten, waarvan de vliegopening met een prop gras is afgedicht, in hun bestelbusje. Over anderhalf uur worden de zwarte bijen in het Noordhollandse polderland losgelaten, bij elkaar zo'n 80.000 bijen.

Ze kunnen daar wel fluiten naar de paarse heidevelden van de Veluwe en zullen het in de polder moeten doen met onkruid dat vooral langs de spoorbanen welig tiert.

Maar bijen zijn kwetsbaar ook al zijn het er veel. Zelfs de hei blijkt een gevaarlijke plek te zijn waar ze volgens de Noordhollanders bij bosjes omkomen. Hoe? Jan Buis: "ze blijven in de spinnenwebben vast zitten en sterven."

Gespoten
Maar ook in Noord-Holland zijn ze hun leven niet zeker. Nico Buis: "Er wordt veel gespoten in de land- en tuinbouw. Op een aardappelveld bij ons achter zijn ze al vijf keer met de gifspuit bezig geweest. Ze beweren dat het alleen maar zink is maar dat weten we wel beter."

Au! Een zwarte bij steekt in mijn nek en ik voel het gif zijn werk doen. Bijenhouder Berend Hop verwijdert de angel en ik kan weer rustig ademhalen. Hop is lid van De Vierkante Korf en geeft les in het houden van bijen.

Respect
"Een bij verdient ons respect ook al steken ze wel eens. Ze doen het niet zomaar," zegt hij terwijl hij de angel op de grond gooit in het besef dat de zwarte bij zal moeten sterven want zonder angel is een bij nu eenmaal reddeloos verloren.

Rover
Maar ook met angel is een bij machteloos als de varroamijt zijn verwoestende werk doet. Hop: "de rover legt eitjes bij het koninginnenbroed dat daardoor geen kans heeft om uit te groeien tot een nieuwe generatie bijen."

Enige echte
En wat te denken van de kastkever, ook al zo'n bijenhater die niet rust voordat hij de hele kast met zijn eitjes heeft volgelegd om het bijenbroed te verdelgen. Gelukkig zijn de zwarte bijen sterk en kunnen die mijten volgens Hop wel aan. "Het zijn de enige echte bijen," roept Nico Buis vanuit het bestelbusje dat langzaam de bijenmarkt afrijdt.

Live Voetbal

home logo FC UtrechtUTR
EINDE
1-1
AZAZ
away logo