Volledig scherm
Het eendenkroos in de Zwolse Stadsgracht is op sommige plekken tien centimeter dik en daardoor onbevaarbaar. Foto Frans Paalman

Deel Stadsgracht Zwolle onbevaarbaar door eendenkroos

ZWOLLE - De Zwolse Stadsgracht kleurt nog altijd groen door eendenkroos. Niet fijn voor lokale rondvaartbedrijfjes: de zogenaamde Gele Route langs Hedon en De Spiegel is onbevaarbaar geraakt. De omstandigheden in die hoek zijn ideaal om kroos te laten woekeren tot soms wel tien centimeter dikte.

Diana Pekkeriet van Hiawatha Actief had het er nog over met collega's. "We hebben sinds kort een nieuwe, grote sloep: De Blauwvinger. Die wordt gekoeld met grachtwater dat naar binnen wordt gezogen. Nu daar zoveel kroos op ligt, hebben we regelmatig storingen in de motor waardoor we er niet mee kunnen varen. We gaan de gemeente bellen om te vragen of ze dat kroos weer kunnen weghalen."

Baggerbootje
Agnes Bouwman, woordvoerster Rova: "Bij mijn weten vaart er iedere dinsdag een baggerbootje, ook afgelopen dinsdag. Maar we kunnen scheppen wat we willen, het spul blijft terugkeren."

Voortplanting
Matthias de Roo, schipper van Hiawatha, weet waarom. Het is bijna niet te doen om het kroos weg te halen op het ogenblik. "Ik heb Aquacultuur gestudeerd en weet daardoor toevallig veel van eendenkroos, het spul wat zich dus op de Gele Route heeft opgehoopt tot soms wel tien centimeter dikte. Er komen gigantische hoeveelheden binnengewaaid vanaf het Zwarte Water, zo de hoek in op die vaarroute. En daar kan het zich perfect ontwikkelen vanwege de oude blubberbodem waarop dood blad zich heeft verzameld. Een donkere bodem bovendien, die snel wordt opgewarmd waardoor veel stikstof vrijkomt. Dat zorgt weer voor razendsnelle voortplanting van eendenkroos."

Veevoeder
Maar, zoals Johan Cruijff ooit zei: ieder nadeel heeft zijn voordeel. "Tip voor de gemeente: De Universiteit van Wageningen heeft een methode ontwikkeld waarbij eendenkroos op een bepaalde manier kan worden bewerkt en gedroogd waardoor er vrij kostbaar veevoeder ontstaat."