Volledig scherm
Antoine Koster (26) was amper aan zijn opleiding aan het Deltion College begonnen of hij kreeg een uitschrijfformulier toegeschoven. Leeftijd speelt volgens hem een rol.

Deltionstudent vertrekt: 'ik was te oud'

ZWOLLE - Nog voor hij ook maar één les heeft gevolgd, is Antoine Koster (26) uit Kampen alweer uitgeschreven bij de opleiding voor ict-beheerder bij het Deltion College in Zwolle. Hij zegt dat hij onder druk heeft afgezien van de opleiding nadat hem onder meer te verstaan was gegeven dat hij te oud zou zijn.

"Ik zou dertig zijn als ik klaar was met de opleiding, waardoor het moeilijk zou zijn aan een baan te komen omdat werkgevers de voorkeur geven aan jongere mensen", zegt Koster. Het Deltion College wijst de beschuldiging resoluut van de hand: volgens de school is leeftijd nimmer een reden om iemand af te wijzen. De school zegt juist zeer zorgvuldig en zorgzaam met de Kampenaar omgegaan te zijn.

Aanloopproblemen
Koster had de nodige aanloopperikelen, wilde zijn studie combineren met werk en miste de eerste twee weken van het nieuwe schooljaar. Naar eigen zeggen probeerde hij vergeefs een gesprek aan te gaan om alsnog een goede start te maken. Toen dat gesprek er uiteindelijk kwam, zegt hij onder druk te zijn gezet om zich weer uit te schrijven. Hij verwijt de school dat er is niet is meegedacht over zijn situatie. "Terwijl op de website van de school staat dat je zelf een plan kunt maken voor de invulling van je opleiding." Maar het meest vervelende vindt hij dat zijn leeftijd nu ineens een rol speelde. "En dat terwijl bij de inschrijving juist werd gezegd dat er veel meer mensen van mijn leeftijd aan de flex-opleiding beginnen. Wat hebben ze ermee te maken hoe oud ik ben? Al was ik tachtig."

Mogelijk claim
De Kampenaar beraadt zich nu wat hem te doen staat en overweegt een claim in te dienen voor de gemaakte kosten. Inmiddels heeft hij wel een uitnodiging voor een nieuw gesprek bij Deltion gekregen. "Ik weet niet of ik daar op in ga. Ik heb geen zin om weer van alles over me heen te krijgen. Misschien dat ik de opleiding nog wel wil doen, maar niet bij Deltion."

Woordvoerster Anita Tuinstra van de opleiding wil niet op de inhoud van het gewraakte gesprek ingaan omdat de school de privacy van Antoine Koster niet wil schenden. Maar, zo zegt ze, Deltion herkent zich totaal niet in het door de ex-student geschetste beeld. Volgens haar heeft de school juist 'uiterst zorgvuldig en zorgzaam' contact met de Kampenaar onderhouden. In het algemeen geldt dat leeftijd voor het Deltion College nooit een reden voor afwijzing is, aldus Tuinstra. "Iedereen is welkom bij ons. In de voltijdopleiding waar Antoine aan wilde beginnen zitten juist veel mensen uit dezelfde leeftijdscategorie."