Volledig scherm
In de bouwput van Anklaar wordt nog steeds gegraven. © Foto 30 augustus 2016

Deur op slot bij beraad over Anklaar-conflict Apeldoorn

APELDOORN - Wethouder Paul Blokhuis wil volgende week tijdens de politieke markt achter gesloten deuren met de gemeenteraad praten over de bouw van het nieuwe Anklaar.

Lokaal Apeldoorn-raadslid Wim Willems riep de wethouder vorige week nog op om een mediator in te zetten, omdat een conflict over de uitvoering van de parkeergarage onder Anklaar 'gierend uit de klauwen' lijkt te lopen. Op niet openbaar vergaderen over de kwestie zit de partij helemaal niet te wachten.

Eerst wilde het college de raad vandaag via een 'technische presentatie' informeren. Die uitnodiging werd gisteren ingeruild voor het voorstel van een niet openbare politieke markt. Daar staat de technisch presentatie alsnog op de rol en kunnen technische en inhoudelijke vragen worden gesteld.

Openheid
Willems vindt het niet kies om dat achter gesloten deuren te doen. Sowieso had de wethouder eerst moeten beargumenteren waarom er geen pottenkijkers gewenst zijn, zegt hij. ,,Maar bovendien hoor ik de winkeliers telkens een heel ander verhaal schetsen dan de gemeente. Ik wil een open discussie. Ik wil niet gemangeld worden door niet openbaar informatie te krijgen waar ik daarna naar buiten toe niks mee kan.'' Willems liet de raadsgriffie gisteren weten alsnog een openbare bijeenkomst te willen. De wethouder zegt via zijn woordvoerster daar open voor te staan.

Morgen dient de rechtszaak waarin de winkeliers willen afdwingen dat alle werkzaamheden in de bouwput worden stilgelegd omdat de bouwvergunning is geschorst. De gemeente wil die schorsing juist ongedaan maken en verleende gisteren een nieuwe vergunning. Over dat verzoek buigt de rechter zich pas later.