Volledig scherm
© rgbstock.com

Dieseldief gaat steeds vaker de boer op

ZWOLLE/ OUDLEUSEN - Diesel is roofgoed bij boeren en loonbedrijven. Het aantal dieseldiefstallen neemt explosief toe, zegt Paul van der Weiden van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV).

Alleen al bij de 4500 loonbedrijven die aan gesloten zijn bij branchevereniging Cumula is vorig jaar meer dan 1.000.000 liter diesel gestolen. Ze lijden nog een keer het drievoudige aan schade door de diefstal van machines en materialen, zegt Van der Weiden.
Het CCV voerde in 2015 en 2016 in totaal 1500 veiligheidscans uit bij agrarische bedrijven. Dat is maar een fractie van de 60.000 die Nederland telt.

Grasmaaiers
Niet alleen diesel is roofgoed. Ook zaken als zitgrasmaaiers en zelfs complete landbouwmachines en -voertuigen 'verdwijnen'. Volgens Van der Weiden is wat dat betreft de vredigheid van het platteland er vanaf. ,,Bij het gros van de boerenbedrijven loop je desondanks gewoon naar binnen. De schuren en stallen in. En ook de woning is vaak niet op slot. En natuurlijk heb je nog steeds de trekkers die onbeheerd en met een sleutel in het contact bij wijze van spreken klaar staan om weggenomen te worden."

Kentekens
Volgens Van der Weiden is bewustwording noodzakelijk. "Het hoeft niet ingewikkeld. Het begint al met het nummer te noteren van dat vreemde witte busje dat langzaam rondrijdt." Vorig jaar lieten 500 boeren met flinke subsidie hun erf beveiligen met een opritverklikker en camera's. Schandalig dat het nodig is, vindt pluimveehouder Jacco Scherpenkate uit Oudleusen. Hij is een van de 500. "Je moet met je poten van andermans spullen afblijven. Maar ja, zo werkt het helaas niet."