Volledig scherm
Lege bedden in de splinternieuwe Apeldoornse noodopvang.

Dijkhoff en COA overleggen over minder noodopvanglocaties

APELDOORN/DEN HAAG - Het ministerie van Veiligheid en Justitie is met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers in overleg om het aantal noodopvanglocaties in Nederland af te bouwen.

Een woordvoerster van het ministerie bevestigt dat gezocht wordt naar opvang in azc's die 'aangenamer zijn' voor vluchtelingen: ,,Als de opvang langer op een plek kan, is dat qua voorzieningen prettiger voor hen."

Die mededeling komt daags na het nieuws dat in Apeldoorn een spiksplinternieuwe noodopvang al een week leeg staat. Er staan 600 bedden klaar voor vluchtelingen, maar die bleven tot nu toe onbeslapen.

Een dergelijke plek zou op het hoogtepunt van de asielcrisis binnen een dag tot de nok toe gevuld zou zijn, maar de instroom van asielzoekers in Nederland is sinds eind vorig jaar stevig gedaald. Kwamen er op het hoogtepunt van de vluchtelingencrisis 4.200 asielzoekers per week Nederland binnen, nu meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie al maanden een instroom van 300 of 400 mensen per week. Daarmee wordt de overheidsprognose van 58.000 asielzoekers in 2016 lang niet gehaald.

De noodopvang in Apeldoorn is niet de enige die helemaal leegstaat, ook andere noodopvanglocaties hebben lege bedden. Toch blijven het ministerie en het COA achter nieuwe opvangplekken aanjagen.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) stelde half mei nog dat er een tekort van duizenden opvangplekken dreigde. Het leidt tot frustratie bij vrijwilligers én bestuurders. ,,Het rijk wil urgentie uitstralen, maar ondertussen staan er gewoon bedden leeg. Als je als burgemeester inwoners hebt die fel tegen opvang zijn, dan begrijp ik een gemeente wel als die niet staat te springen om een nieuwe opvang te openen", zei Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en vicevoorzitter van de Vereniging Nederlandse Gemeenten onlangs nog.

Het ministerie overlegde dinsdag over de situatie en laat weten dat het nog steeds rekening houdt met een piek in de vluchtelingenstroom in de zomer. De prognoses zijn daar ook op geënt. ,,We moeten deze opvang dus ook inrichten, omdat we er serieus rekening mee moeten houden", zegt een woordvoerster van Dijkhoff.

De daling in het aantal vluchtelingen komt vooral door de deal tussen Europa en Turkije: vluchtelingen komen niet meer verder dan Griekenland. Van de mensen die nu de oversteek vanuit Libië naar Italië wagen, komen er relatief weinig uiteindelijk in Nederland terecht. Er zitten nu 36.784 asielzoekers in opvanglocaties van het COA. De totale capaciteit van alle locaties bij elkaar is circa 50.000. Een kwart van de asielzoekers zit nog in noodopvang, de rest in reguliere azc's. Volgens het COA zijn er dit jaar al meer dan 17.000 opvangplekken verdwenen doordat contracten afliepen of vakantieparken weer nodig waren voor toeristen.