Volledig scherm
Sharon Dijksma, staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu © ANP

Dijksma: tijdelijk meer gif per schip

APELDOORN - Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) laat onderzoeken of er meer giftransporten per schip naar Duitsland kunnen gaan. Dat zou een alternatief moeten zijn voor de vele transporten van gevaarlijke stoffen over het spoor, dwars door de provincie Noord-Brabant en Apeldoorn.

Eerder dit jaar bleek dat er over het spoor in Brabant en over de lijn die via Apeldoorn en Deventer naar Duitsland gaat, veel meer gevaarlijke transporten gaan dan toegestaan is. De burgemeesters van die steden protesteerden en willen dat alternatieve routes gezocht worden.

Giftransporten
Normaliter gaan de meeste giftransporten via de Betuweroute. Doordat in Duitsland de komende jaren het vervolg van die route wordt aangelegd, is door de werkzaamheden dit spoor minder vaak bruikbaar. Uitgeweken wordt naar de routes door Brabant en langs Apeldoorn.

Staatssecretaris Dijksma schrijft in een brief aan de Tweede Kamer te bezien of er minder gevaarlijke transporten per spoor door de steden kunnen gaan. Ze gaat overleggen met haar Duitse collega om te kijken of de Betuweroute en het vervolg daarvan toch vaker gebruikt kunnen worden. En ze wil onderzoeken of de binnenvaart, vooral via de Waal, een alternatief is.

Onderzoek
TNO onderzocht in 2014 al of vervoer over water een alternatief was en concludeerde toen dat het te duur was, onder meer omdat vervoer over water veel meer tijd vergt. Dijksma doet nu op verzoek van PvdA-Kamerlid Yasemin Çegerek opnieuw onderzoek, omdat het niet om een definitieve vervanging van vervoer van spoor gaat, maar om een tijdelijke oplossing. Zodra het Duitse vervolg van de Betuweroute er is, kan het vervoer van de gevaarlijke stoffen weer over die spoorlijn.