Volledig scherm
© Frans Paalman

'Dinobot' in de ban na dood hond Buff

ZWOLLE - Sander Giebels uit Zwolle dacht zijn hond Buff eens lekker te verwennen met een vers varkensbot, oftewel een 'dinobot'. Maar drie dagen later stierf Buff een langzame en gruwelijke dood.

In zijn darmen klonterden de opgeknaagde botdeeltjes samen tot een klomp die niet meer te verwijderen was door de dierenarts. "Toen ik later ging googelen zag ik de meest vreselijke verhalen over dinobotten. Waarom wist ik niet van de gevaren en waarom worden deze botten nog steeds verkocht? Misschien had ik zelf beter moeten opletten maar op zo'n product hoort op z'n minst een waarschuwing", zegt een verdrietige Giebels. Hij nam contact op met dierenwinkel en leverancier. Die schrokken zich een hoedje, met als resultaat dat leverancier Landman Dierbenodigdheden in Hoevelaken de botten uit de handel neemt.

Evert Landman zegt dat het bedrijf tot twee jaar geleden gekookte varkensbotten verkocht onder de naam dinobot. Totdat er een hond overleed aan botsplinters in zijn darmen. "Wij zijn er toen meteen mee gestopt en zijn naar een vervanging gaan zoeken. Die meenden we gevonden te hebben in de ongekookte variant. Honden kunnen er op kauwen en bijten zonder dat het bot splintert. Dat het tot dit soort problemen kon leiden wist ik niet. Ik schrok enorm van wat er met Buff is gebeurd en ik neem het verhaal van Giebels serieus. Ik kan wel zeggen: het ligt aan de eigenaar of aan de hond maar ik haal deze botjes uit de handel." Landman verkocht er zo'n 90.000 per jaar. Hij zegt de detailhandel te zullen waarschuwen voor de risico's. "Zodat ze wel geïnformeerd zijn, mochten ze besluiten om bij een ander te gaan inkopen." Landman verkoopt ook runderbotten. "Die zijn harder dus geven minder risico. Maar ook die laat ik onderzoeken. Mochten we daar twijfels over hebben, dan gaan die er ook uit. Ja, het kost me omzet. Maar ik leef van het vertrouwen van de consument. "

Volledig scherm
Hond Buff overleed nadat hij een dinobot at. Eigen foto's.