Volledig scherm
De Taxus-struik. Foto: CC0

Dit tuinafval helpt Hospice Zwolle

ZWOLLE - Met het snoeiafval van de taxushaag kan de Hospice Zwolle geholpen worden. Uit dit afval worden medicijnen voor een chemokuur gemaakt én de financiële opbrengst gaat naar de instelling. De inzameling van het afval vindt dankzij bemiddeling van de Stichting Vergroot de Hoop dit jaar voor het eerst plaats bij het Rova-afvalstation in Zwolle. 

Taxus bevat baccatine, een stof die wordt gebruikt bij kankerbestrijding. Het snoeiafval, dat op een speciale manier ingezameld moet worden, wordt verkocht aan de farmaceutische industrie. Van de opbrengst worden de lopende kosten van de stichting betaald (zoals chauffeurs die de inzamelbakken ophalen) en wat overblijft gaat terug naar goede doelen die door deelnemende gemeenten zelf bepaald zijn. In Zwolle is dat de in januari van dit jaar geopende Hospice Zwolle.

Derde seizoen
"Het inzamelen van het taxus-snoeisel voor medische doeleinden is een idee dat elf jaar geleden in België ontstond. Wij doen het nu voor het derde seizoen in Nederland. Eerst in Brabant, Zuid-Holland en Limburg en langzaam breiden we over het hele land uit. Er zijn deze zomer in totaal 351 inleverpunten", zegt Monique Zeeuw, projectleider van Stichting Vergroot de Hoop.

30 euro
De stichting kon door de inzameling vorig jaar 106.000 euro uitkeren aan instellingen als het KWF en Kika. "De opbrengst is na verwerkingskosten 30 euro per kuub", zegt Zeeuw. 'Het snoeisel van een haag van 50 meter lang is voldoende voor de behandeling van 1 kankerpatiënt', zo laat de stichting in een flyer weten, waarin ook duidelijk aangegeven wordt om welke takken het gaat. Er zijn namelijk ook verschillende soorten taxus heggen. Het rendement van de Taxus baccata is het grootst. Overigens zijn er ook andere kapers op de kust: "We hebben vorige zomer klachten gekregen van groepen mensen die onder onze naam langs de deuren kwamen om 'wel even voor het goede doel de haag te snoeien'. De opbrengst verdween in hun eigen zak en ze hadden de heggen schots en scheef geknipt. Voor de goede orde: Wij snoeien nooit zelf heggen. Dat moeten mensen zelf doen of door een hovenier laten doen".

Rova
"De inzameling van de taxus is dit jaar van 15 juni tot en met uiterlijk medio september", laat Erik van Cuyk namens de Rova weten. Op het terrein in Zwolle staan twee verzamelbakken voor dit snoeiafval. "Onze voormannen hebben in het werkoverleg de actie toegelicht aan de medewerkers. Ze hebben ze de plaatjes laten zien zoals in de folders weergegeven, dus wat is goede taxus en wat is foute taxus? Respectievelijk de Taxus Baccata en Taxus ‘Hicksii’.

Hospice
Stichting Hospice Zwolle is bijzonder blij met de gift die het gaat krijgen na de inzameling in Zwolle. "Dit soort giften is erg belangrijk om onze exploitatie rond te krijgen", zegt coördinator Jacqueline Diepman van het Hospice, waar nu vier van de vijf gastenkamers in gebruik zijn. "Het is mooi te bedenken dat Zwollenaren door het snoeien in hun tuin, een beetje meewerken aan het in stand houden van ons huis".