Volledig scherm
Locatie van de verkrachting in 1996 in de buurt van de Goeman Borgesiusstraat in Apeldoorn. © Pim Velthuizen

DNA-test in Frankrijk verraadt verkrachter uit Zutphen

APELDOORN - Twintig jaar lang leeft een Apeldoornse vrouw in een nachtmerrie. Ze werd verkracht op 17 november 1996, na een avondje stappen in haar stamkroeg.

De dader werd nooit gepakt. De verkrachting heeft haar al die tijd achtervolgd, haar leven sterk beïnvloed. Maar gisteren keek ze, bij de rechtbank in Zutphen, haar verkrachter in de ogen. Officier van justitie Leunk had geen enkele twijfel. Denny S. (42) uit Zutphen is de dader. Dat wijst DNA-onderzoek uit.

De verdachte zat vanwege een drugszaak vast in een Franse gevangenis. Hij zou snel vrijkomen vanwege goed gedrag. Volgens Europese afspraken werd in Frankrijk zijn DNA afgenomen. Dat kwam overeen met de sporen die gevonden werden op het lichaam en de kleren van het slachtoffer. In Nederland werd het DNA-onderzoek met de nieuwste technieken herhaald. Alle spermasporen matchen met het DNA van Denny S.

De verdachte, inmiddels vader, ontkent in alle toonaarden. Hij zegt dat hij de vrouw niet heeft verkracht, dat hij nooit een vrouw zou verkrachten. Hij snapt niet wat hem overkomt en hoe zijn sperma twintig jaar geleden op lichaam en kleding van de vrouw terecht is gekomen. "Het wordt me in de schoenen geschoven of er is een fout gemaakt. Ik voel me zelf verkracht."