Volledig scherm
© stock.xchng

Dode eenden in vijver Apeldoorn, oorzaak mogelijk botulisme

APELDOORN - In een vijver aan de Aristotelesstraat zijn negen dode eenden gevonden. De oorzaak is mogelijk botulisme. De eenden zijn weggehaald; één eend is opgestuurd voor onderzoek. Om geen risico's te nemen, plaatst de gemeente waarschuwingsborden.

Dat meldt de gemeente Apeldoorn in een persbericht.

"Gemeente en waterschap raden af om met dode dieren of het water waarin dode dieren liggen in aanraking te komen. Ook huisdieren kunnen ziek worden of dood gaan van het gif dat door de botulismebacterie wordt geproduceerd", aldus het bericht.

"Iedere zomer komen er gevallen van botulisme voor, een vergiftiging die dodelijk kan zijn voor watervogels, maar ook voor andere dieren. Botulisme doet zich bij warm weer vooral voor in ondiepe watergangen. De temperatuur van het water loopt dan al snel op tot boven de 20 graden Celsius, waarbij de botulismebacterie actief wordt. Het gif van deze bacterie werkt verlammend op de spieren van vissen en watervogels. Kadavers van deze dieren zijn vervolgens weer een bron van besmetting."

Dode dieren moeten volgens de gemeente zo snel mogelijk worden opgeruimd. Dit moeten inwoners niet zelf doen, maar zij moeten de gemeente bellen via 14055 of het waterschap (telefoon 055-5272 272). Kadavers moeten niet aangeraakt worden, niet in het vuilnis verdwijnen en niet worden begraven. "Medewerkers van de gemeente of het waterschap zorgen voor een snelle verwijdering van zieke en dode vissen en watervogels."

www.vallei-veluwe.nl/botulisme