Volledig scherm
Illustratie van de nieuwe uitkijktoren.

Donateurs uitkijktoren Kootwijkerzand op excursie met Jan de Hoop

KOOTWIJKERZAND - Mensen die 75 euro of meer doneren voor de nieuwe uitkijktoren op het Kootwijkerzand, mogen met boswachter Laurens Jansen én tv-presentator Jan de Hoop op excursie naar burlende edelherten.

Er is nog 3500 euro nodig voor de uitkijktoren. Iedereen die minstens 75 euro doneert, krijgt een ticket voor de volgens Staatsbosbeheer 'exclusieve bronstexcursie'.

Begin mei is de uitkijktoren aan het Kootwijkerzand gesloopt. Het hout was rot en de toren was niet meer veilig. Inmiddels is de financiering voor de nieuwe uitkijktoren bijna rond door subsidies van gemeente Barneveld en provincie Gelderland. Particulieren en bedrijven die willen doneren kunnen dit doen op buitenfonds.nl/bewaarhetzichtophetkootwijkerzand

Presentator Jan de Hoop woont op de Veluwe en draagt volgens Staatsbosbeheer het project een warm hart toe.

In september en oktober in de paartijd van de edelherten, ook wel bronst genoemd. De mannetjes laten in deze periode hun lokroep horen, het burlen, en strijden op vele manieren om de vrouwtjes, soms met kletterende geweien. Tijdens de excursies wordt geprobeerd dit schouwspel van dichtbij te bekijken.